Reumatizam (akutna reumatska groznica)

Modrica

Akutna reumatska groznica ili reumatizam je upalna bolest vezivnog tkiva uzrokovana beta-hemolitičkim streptokokom skupine A kod genetski predisponiranih pojedinaca. Djeca i mladi od 7 do 20 godina najčešće su bolesni.

Pojam "reumatizam" službeno je zamijenjen "akutnom reumatskom groznicom" kako bi se naglasilo da je riječ o akutnom upalnom procesu koji počinje nakon streptokokne infekcije (angina, faringitis, šarlah) i predstavlja njezinu komplikaciju.

Uzrok reumatizma

Okidač za razvoj reumatizma je beta-hemolitička streptokoka skupina A. Streptokokna infekcija ima izravan toksični učinak na srce i započinje autoimuni proces kada tijelo proizvodi antitijela protiv vlastitih tkiva, posebno stanica srca i krvnih žila. Ali to se može dogoditi samo u genetski predisponiranom organizmu do reumatske groznice. Češće su djevojčice i žene (do 70%) i rođaci prvog stupnja bolesni.

U ekonomski razvijenim zemljama učestalost reumatizma je zanemariva. Među socijalnim uvjetima koji pogoduju nastanku bolesti su:

- prenapučenost u životu i učenju;
- niska razina sanitarne kulture i medicinske skrbi;
- loši materijalni i životni uvjeti, nedovoljna prehrana.

Simptomi reumatizma

U tipičnim slučajevima prvi napad reumatske groznice počinje 2-3 tjedna nakon što je pretrpjela streptokoknu infekciju. Odjednom ili postupno, u pozadini opće slabosti, tjelesna temperatura raste do 37 stupnjeva, temperatura brzo raste do 38-39 stupnjeva. Temperatura raste kod reumatizma praćenog zimicama, znojenjem. Postoje znakovi poliartritisa (upale zglobova): oticanje, crvenilo zglobova, bol u mirovanju i kretanje. Reumatizam pogađa velike zglobove (koljeno, gležanj, lakat, rame). Karakteristično je za reumatski poliartritis: simetrija (oba koljena ili oba zgloba zgloba zahvaćena su u isto vrijeme), slijed i hlapljivost lezije (upala se brzo pomiče iz jednog zgloba u drugi). Potpuna reverzibilnost upale zglobova, obnova zglobne funkcije unutar 2 dana nakon uzimanja NSAR (aspirin).

Povećanje temperature kod reumatizma traje 2-5 dana i normalizira se kada artritis opadne. Ponekad se na početku bolesti na koži debla i ekstremiteta pojavljuju nestabilni osip. Imaju izgled prstena ružičaste boje - prstenastog eritema. Osip se pojavljuje i nestaje, ne ostavljajući traga. Karakterističan za reumatizam, ali iznimno rijedak simptom (do 3% slučajeva) - potkožni reumatski čvorići. To je veličina zrna graška, gusta, bezbolna, lokalizirana na zahvaćenim zglobovima, potiljak.

Glavna manifestacija reumatizma - bolest srca - carditis, težina koja ovisi o ishodu reumatske groznice. Dugo su probadanje, bolovi u srcu, otežano disanje s malim naporom, srčani udar, poremećaji u radu srca. Ishod karditisa u 25% slučajeva je stvaranje bolesti srca.

Reumatska koreja - manifestacija oštećenja živčanog sustava. Pojavilo se kaotično nehotično trzanje udova i mišića lica, grimasa, konfuzija govora, oštećenje rukopisa, nemogućnost držanja žlice i vilice. Simptomi potpuno nestaju u snu. Koreja s reumom traje 2 do 3 mjeseca.

Trajanje reumatske groznice iznosi prosječno 6-12 tjedana. To je razdoblje tijekom kojeg akutni upalni proces prolazi kroz sve faze. Reumatska groznica koja traje više od 6 mjeseci smatra se dugotrajnim tijekom. Nova epizoda reumatizma često se javlja u prvih 5 godina nakon prvog napada, a vremenom se njegova vjerojatnost smanjuje. Pojava novih napada ovisi o pojavi ponovljenih streptokoknih infekcija.

Dijagnoza reumatizma.

1. Potpuna krvna slika - znakovi upale (leukocitoza - povećanje broja leukocita i ubrzani ESR).
2. Biokemijska analiza krvi - povećanje sadržaja fibrinogena, C-reaktivnog proteina - pokazatelja akutne faze upale.
3. Serološki testovi otkrivaju anti-streptokokna antitijela u visokim titrima.
4. Bakteriološki pregled: otkrivanje beta-hemolitičke streptokokne skupine A u razmazu iz ždrijela
5. Elektrokardiografija - otkriva poremećaje srčanog ritma i provođenja, povećanje (hipertrofiju) srca.
6. Ehokardiografija s dopplerografijom, otkriva znakove oštećenja srčanih zalistaka, funkciju pumpanja i kontraktilnost miokarda, prisutnost perikarditisa.

Dijagnoza reumatizma je nesumnjiva u prisutnosti formirane srčane bolesti. U odsutnosti bolesti srca, koriste se sljedeći kriteriji:

Reumatizam: simptomi u odraslih, smjernice liječenja

Reumatizam je ponavljajući upalni proces vezivnog tkiva, kojeg obično izaziva angina uzrokovana beta-hemolitičkim streptokokom i popraćena je oštećenjem vezivnog tkiva kardiovaskularnog i drugih sustava. Njihova imunološka aseptična lezija se razvija. Naime, upala vezivnog tkiva koje formira ligamente, tetive, srčane zaliske nije uzrokovana bakterijama, već abnormalnim imunološkim reakcijama.

U ovom članku možete saznati o uzrocima, mehanizmima razvoja, simptomima, metodama otkrivanja i liječenja reumatizma kod odraslih.

Prije nekoliko desetljeća reumatski napadi uzrokovali su brzi razvoj srčanih bolesti i doveli do razvoja teških komplikacija, au nekim slučajevima čak i do smrti pacijenta. Međutim, pojava antibakterijskih lijekova promijenila je ovu situaciju i sada se bolest ne može samo liječiti, već i prelaziti u fazu dugotrajne remisije, odnosno gotovo ne ometa pacijenta.

Prema statistikama, žene češće pate od reumatizma, ali nakon početka menopauze ovi indikatori postaju jednaki. U rizičnu skupinu obično spadaju osobe mlađe dobi i djeca od 7 do 15 godina, dok mlađa djeca, starije i slabije pate rjeđe. Po pravilu, po prvi put se reumatizam javlja u jesenskim ili zimskim mjesecima, prema statistikama, učestalost njegove pojave je oko 0,3-3%.

razlozi

Sljedeće bolesti mogu uzrokovati razvoj reumatizma:

Nakon svake prethodne streptokokne infekcije, otprilike 97% pacijenata razvija imunitet, ali drugi nemaju takvu obrambenu reakciju, a infekcija se kasnije komplicira reumatskim napadom.

Sljedeći čimbenici mogu doprinijeti razvoju bolesti:

 • mlade dobi;
 • loši komunalni uvjeti;
 • teška ili česta hipotermija;
 • alergijske reakcije;
 • genetska predispozicija.

Nakon infekcije beta-hemolitičkim streptokokom, imunološki sustav počinje proizvoditi anti-streptokokna antitijela, koja zajedno s antigenima tvore imunološke komplekse u krvi. Kružeći u tijelu, počinju se naseljavati na vezivnom tkivu kardiovaskularnog sustava i izazivaju lansiranje aseptične (bez klica) nekroze.

Streptokokni antigeni koji se pojavljuju u krvi imaju toksični učinak na srce, a oštećenje miokarda je još više otežano. S ponovljenim prodiranjem infekcije u krvotok, hipotermijom ili stresnim napadima, ova autoimuna reakcija postaje još izraženija, uzrokuje pogoršanje i kasniji progresivni tijek reumatizma.

Reumatske promjene u vezivnom tkivu odvijaju se u sljedećim fazama:

 • mukoidne promjene;
 • fibrinoidne promjene;
 • granulomatoza;
 • skleroza.

U sluzničnim lezijama kolagenska vlakna bubre i lome se. Ako se u ovoj fazi bolest ne liječi, onda se fibrinska vlakna nepovratno uništavaju i razvija se fibrinoidna nekroza staničnih elemenata. Na početku granulomatoznog stadija zone nekroze formiraju se ograničena područja rastućih stanica, a fokus reumatske lezije ulazi u posljednji stadij skleroze (ožiljke).

Svaki od navedenih faza traje oko 1-2 mjeseca, a cijeli ciklus traje 6 mjeseci.

simptomi

1-2 tjedna nakon ponovnog prijenosa streptokokne infekcije, pacijent ima sljedeće simptome:

 • povećanje tjelesne temperature na visok broj;
 • tahikardija;
 • glavobolje;
 • povećano znojenje;
 • slabost;
 • oticanje i bol u zglobovima.

Vrlo su slične običnoj prehladi, ali su uzrokovane streptokoknom, a ne virusnom infekcijom. Karakteristična razlika je bol i oticanje velikih zglobova zglobova: lakat, gležanj, koljeno, rame ili zglob.

Artralgija (bol u zglobovima) s reumom je nestabilna ili migratorna. Prvo se pojavljuju u jednom od zglobova, a zatim se proširuju na ostale. Njihov je karakter višestruko ili simetrično. Koža preko zahvaćenih zglobova postaje otečena, crvena i vruća na dodir. Spoj je jako ograničen u kretanju. Nakon otprilike nekoliko dana, ozbiljnost ovih pojava se smanjuje, ali umjerena bol traje dugo.

Nadalje, reakcija imunološkog sustava uzrokuje razvoj reumatskog karditisa, koji se manifestira sljedećim simptomima:

Takve su lezije otkrivene u oko 75-80% bolesnika.

Reumatska bolest srca dovodi do poraza nekih ili svih membrana srca. U pravilu su zahvaćeni miokard i endokard, ali u posebno teškim slučajevima upala se može proširiti na sve slojeve srca. Takva lezija naziva se pancarditis. U nekim slučajevima, reumatizam je samo oštetio miokard.

Difuzni miokarditis uzrokuje otežano disanje, brz puls, kašljanje s naporom, prekide i bolove u srcu. U slučaju teške patologije, pacijent može razviti zatajenje srca, što dovodi do pojave srčane astme i plućnog edema. Puls pacijenta u takvim slučajevima postaje aritmičan i slab. Uz povoljan tijek bolesti, difuzni miokarditis dovodi do kardioskleroze.

Endokarditis i endomiokarditis uzrokovani reumatizmom uzrokuju oštećenje mitralnog, aortnog ili desnog atrioventrikularnog ventila. Posljednje dvije strukture ventila manje su zahvaćene.

Ako se na pozadini reumatizma razvije perikarditis, tada njegove manifestacije nisu specifične za reumatizam. Izražavaju se u bolovima koji postaju jači kod kašljanja i kratkog daha.

Reumatizam kod odraslih može dovesti do oštećenja živčanog sustava. U takvim slučajevima, pacijent ima simptome reumatske koreje:

 • trzanje mišića;
 • slabost mišića;
 • apatija;
 • kožne manifestacije: prstenasti eritem i reumatski čvorići.

Kada se pojavljuje prstenasta eritema na koži blijedo ružičasti osip u obliku prstenastih mjesta na tijelu i nogama. Reumatski čvorići su sjedilački, bezbolni, gusti dodiri, zaobljeni, brojni ili izolirani čvorići koji su lokalizirani oko velikih ili srednjih zglobova zglobova.

Kod teškog reume, organi trbušne šupljine, bubrega i pluća pate od:

 • Zbog oštećenja plućnog tkiva pacijent ima znakove suhog ili eksudativnog pleuritisa ili upale pluća.
 • Ako je bubreg uključen u patološki proces, tada pacijent razvija nefritis, praćen pojavom crvenih krvnih stanica i proteina u urinu.
 • Kod reumatskih lezija trbušnih organa dolazi do boli, povraćanja i prenaprezanja abdominalnih mišića zbog upalnog procesa.

Moguće komplikacije

Razvoj komplikacija reumatizma ovisi o težini, trajanju i kontinuitetu recidiva.

U aktivnoj fazi pacijenti mogu započeti fibrilaciju atrija i zatajenje srca. Osim toga, s dugim tijek bolesti značajno utječe na stanje zglobova i može dovesti do invalidnosti.

dijagnostika

Dijagnostički znakovi i simptomi reumatizma razvijeni su 1988. i podijeljeni su u "male" i "velike".

"Manji" oblici reumatizma su:

 • povećanje temperature;
 • artalgii;
 • povećan ESR;
 • leukocitoza;
 • detektiran C-reaktivni protein u krvi;
 • produljenje P-Q intervala na EKG-u.

"Velike" manifestacije reumatizma su sljedeće:

 • mio-, peri- i / ili endokarditis;
 • potkožni noduli;
 • poliartritis;
 • koreje;
 • prstenasta eritema.

Sljedeće laboratorijske pretrage mogu potvrditi činjenicu da je streptokokna infekcija prenesena:

 • test krvi na antistreptokinazu, antistreptolizin i antihijaluronidazu;
 • zasijavanje bakterijske flore ždrijela.

Ako se utvrdi najmanje 1-2 velika i 2 mala kriterija i potvrdi prenesena streptokokna infekcija, postavlja se dijagnoza reumatizma.

Da bi se pojasnilo stanje tkiva srca i drugih organa, pacijentu su propisane sljedeće studije:

liječenje

Kod aktivnog reumatizma pacijent je hospitaliziran. On je propisan odmor. Kako bi se uklonile manifestacije reumatizma, pacijentu se propisuju sljedeći lijekovi:

 • nesteroidni protuupalni lijekovi: indometacin, ibuprofen, ksefokam, Revmoksikam, Dikloberl i drugi;
 • lijekovi za hiposenzibiliziranje;
 • imunosupresanti: azatioprin, klorbutin, klorokin, hidroksiklorokin;
 • glukokortikosteroidi: triamcinolon, prednizolon.

Hormonska terapija se danas rijetko koristi, a takvi se lijekovi propisuju samo u određenim kliničkim slučajevima.

Ako pacijent ima infekciju u nazofarinksu ili grlu, reorganizira se. U takvim situacijama mogu se propisati penicilinski antibiotici i razne antiseptičke otopine.

Nakon spuštanja akutnih reumatskih manifestacija, pacijentu se preporučuje liječenje u odmaralištima južne obale Krim ili Kislovodsk. U budućnosti, pacijent treba povremeno uzimati sredstva za jačanje zglobnog tkiva i tijek nesteroidnih protuupalnih lijekova.

pogled

Prognoza reumatizma ovisi o težini oštećenja tkiva srca i zglobova (tj. O prisutnosti i opsegu miokardioskleroze, naravi oštećenja srčanih zalistaka). Ako je eliminacija reumatskog napada započela na vrijeme, onda bolest dobro reagira na liječenje, a život pacijenta nije u opasnosti. Često nepovoljni recidivi često se ponavljaju.

Koji liječnik treba kontaktirati

Kada temperatura raste, oteklina i crvenilo kože u velikim zglobovima pacijenta trebaju se konzultirati s reumatologom. Da bi se dobila detaljnija slika bolesti, pacijentu su propisane krvne pretrage za utvrđivanje reumatskih čimbenika, C-reaktivnog proteina i drugih krvnih parametara. Ako je potrebno, liječnik može uputiti pacijenta otorinolaringologu na pregled i rehabilitaciju nosa i ždrijela. Za dobivanje podataka o stanju tkiva srca i drugih organa provode se ehokardiogram, EKG i ultrazvuk, te konzultira kardiologa i kardiokirurga.

Reumatizam u odraslih može započeti u ranoj dobi i nakon pojave simptoma oštećenja kardiovaskularnog sustava, pacijent pokazuje znakove oštećenja zglobnog tkiva. Ako se ne liječi, bolest može dovesti do razvoja zatajenja srca i fibrilacije atrija. Ako se reumatizam produži, zglobovi zglobova se uništavaju, što značajno narušava normalnu pokretljivost zglobova.

O reumatizmu u programu Pro Health:

TV kanal Arkhyz 24, Zdravstvena programska tema “Reumatizam: bolest iz djetinjstva” (od 3:45 min.):

Znakovi reumatizma kod odraslih

Reumatizam je sustavna bolest koja utječe na vezivno tkivo u ljudskom tijelu. Najčešće se bolest javlja u djece i izaziva streptokoknu infekciju. No, odrasla osoba može dobiti reumatizam, osobito u starosti.

Reumatizam je ozbiljna bolest koja izaziva ozbiljne komplikacije u nedostatku pravovremenog liječenja. Prvi znakovi reumatizma kod odraslih su razlog da se odmah posavjetujete s liječnikom i započnete liječenje.

Manifestacije reumatizma kod odrasle osobe

Mnogi pacijenti su uvjereni da je reumatizam isključivo zglobna bolest, ali u stvarnosti to nije. Budući da se vezivno tkivo nalazi u cijelom tijelu i unutarnjim organima, reumatizam može utjecati na srce, pluća, zglobove, pa čak i na kožu.

Osim toga, upala zglobova nije najgora komplikacija reumatizma. Oštećenje srca je mnogo opasnije, jer čak i nakon liječenja postoji rizik da će doći do defekta srčanog mišića.

Simptomi reumatizma kod odraslih su vrlo raznovrsni, stoga je vrlo važno otići u bolnicu i dati test prije početka liječenja. Liječnik će moći procijeniti stanje pacijenta i voditi diferencijalnu dijagnozu.

Reumatizam kod odraslih može pokazivati ​​sljedeće simptome:

 • Pogoršanje općeg zdravlja, slabost, glavobolja;
 • Povećana tjelesna temperatura.
 • Pojava znakova artritisa: zglobovi postaju crveni, boli, bubre;
 • Pojava znakova reumatske bolesti srca: bol u srcu, otežano disanje, oticanje donjih ekstremiteta;
 • Porazom živčanog sustava dolazi do poremećaja pamćenja, živčanog stanja, depresije;
 • Kod poraza kože, pojavljuje se osip u obliku prstenastog eritema;
 • Kod oštećenja bubrega uočavaju se simptomi upale: bol, oticanje donjih ekstremiteta, stalna žeđ, smanjenje količine mokraće.
 • Može doći do smanjenja oštrine vida.
 • Porazom krvnih žila javljaju se znakovi tromboze.
 • Reumatska plućna bolest popraćena je znakovima upale.

Bolest počinje naglo za 2-3 tjedna nakon što je pretrpjela stafilokoknu infekciju, na primjer, grlobolja, faringitis ili upala kože. Pacijent ima groznicu, zglobovi postaju upaljeni, a pojavljuju se i problemi sa srcem. Simptomi oštećenja drugih unutarnjih organa obično se pojavljuju rjeđe, češće u uznapredovalim slučajevima.

Temperatura odraslog reumatizma

Reumatska groznica u odraslih i djece tijekom pogoršanja uvijek prati visoka tjelesna temperatura. Ponekad temperatura dosegne 40 stupnjeva, ali češće se drži oko 38-39 stupnjeva.

Povećanje tjelesne temperature popraćeno je pogoršanjem općeg stanja: pacijent je zabrinut zbog znojenja, slabosti, mučnine. Groznica traje ne više od tjedan dana, a zatim se smanjuje, uz bol u zglobovima.

Sporo reumatizam može biti popraćen niskim temperaturama, ne više od 37,5. Često pacijenti ne obraćaju pozornost na njega i nastavljaju obavljati svoje uobičajene aktivnosti sve dok se ne pojave znakovi artritisa ili reumatske bolesti srca. Vrlo je važno u liječenju reume kod odraslih obratiti pozornost na snižavanje tjelesne temperature.

Vrste reumatizma kod odraslih

Ovisno o simptomima reumatizma kod odraslih, bolesti se dijele na nekoliko tipova:

 • Reumatski poliartritis. U tom obliku, zahvaćaju se zglobovi, najčešće veliki, na primjer, koljeno i lakat. Mali se zglobovi vrlo rijetko upale.
 • Reumatska bolest srca. Kod ove vrste reumatizma dolazi do zatajenja srca.
 • Eritem prstena je kožna manifestacija reumatizma. Bolest se manifestira velikim crvenim mrljama na tijelu.
 • Reumatska koreja - ovaj poremećaj je rijedak i pogađa uglavnom djecu.
 • Reumatska upala pluća je bolest pluća.

Najčešće, odrasli imaju simptome reumatskog poliartritisa i reumatske bolesti srca, pa im morate posvetiti posebnu pozornost. Ako srce ili zglobovi boli nekoliko tjedana nakon upale grla, trebate odmah kontaktirati terapeuta.

Liječnik opće prakse odredit će testove i uputiti ih na reumatologa. Što prije započne liječenje, to je vjerojatnije da će u budućnosti izbjeći bolesti srca i artroze.

Autor: Gilmutdinov Marat Rashatovich

Dječji ortoped i kirurg. Provodi dijagnozu i liječenje ostružnica pete, osteoartroze, skolioze, tortikolisa, klekavice, plosnatog stopala, periferne lopatice u ramenu i drugih bolesti mišićno-koštanog sustava, kirurške patologije u djece. 16 godina iskustva / Doktor najviše kategorije

Reumatizam - što je to, uzroci, znakovi, simptomi, liječenje i dijagnoza

Reumatizam je upalna bolest vezivnog tkiva, uglavnom u kardiovaskularnim i lokomotornim sustavima. Glavna opasnost od reumatizma je u tome što se u nedostatku odgovarajućeg liječenja i nadzora od strane specijalista mogu razviti ozbiljne patologije koje pogađaju središnji živčani sustav i narušavaju kardiovaskularnu aktivnost, što može dovesti do pogoršanja kvalitete života općenito, ali i do invaliditeta i invalidnosti.

Reumatizam: što je to?

Reumatizam je sustavna upalna bolest koja se lokalizira uglavnom u sluznici srca. U riziku su osobe koje imaju nasljednu predispoziciju za ovu bolest i dob od 7 do 15 godina. Reumatizam obično pogađa adolescente i mlade ljude, rjeđe - starije i oslabljene pacijente.

Reumatizam (sinonimi: reumatska groznica, Sokolsky - Buyo) javlja se kronično, s tendencijom relapsa, egzacerbacije se javljaju u proljeće i jesen. Reumatska bolest srca i krvnih žila čini do 80% stečenih srčanih mana.

Zglobovi, serozne membrane, koža, središnji živčani sustav često su uključeni u reumatski proces. Učestalost reumatizma kreće se od 0,3% do 3%.

Od velike je važnosti genetska predispozicija za bolest. U takozvanim reumatskim obiteljima, incidencija je tri puta veća nego u normalnoj populaciji. Bolest se nasljeđuje poligenskim tipom.

klasifikacija

Akutni reumatizam

Reumatizam u akutnoj fazi najčešće se manifestira kod mladih do 20 godina. Uzročnik je streptokoka. Kontinuitet bolesti s prethodnim infekcijama gornjih dišnih putova leži u kasnoj manifestaciji simptoma (14-21 dan).

Početne manifestacije reumatizma imaju mnogo zajedničkog s klinikom prehlada, ali nakon kratkog vremena simptomi karditisa, kožnih osipa i poliartritisa pridružuju se simptomima prehlade.

Ukupno trajanje akutnog oblika bolesti kreće se od 3 do 6 mjeseci. Akutni reumatizam može dovesti do ozbiljnih komplikacija. U nedostatku pravovremenog liječenja, reumatska karditis se razvija u srčane mane.

Kronični reumatizam

Kronični oblik reumatizma karakterizirani su čestim recidivom bolesti, osobito tijekom hipotermije. Najčešće pogađa srce i zglobove, s tipičnim bolovima u tim organima. Tijek bolesti može trajati nekoliko godina.

Reumatizam je podijeljen u oblike prema kriteriju zahvaćenog sustava ili organa:

 • Reumatizam srca. Zatajenje srca u prvom reumatskom napadu javlja se u 90-95% svih bolesnika. U isto vrijeme mogu biti zahvaćena sva tri zida srca - endokard, miokard i perikard. U 20-25% slučajeva reumatska karditis završava formiranim srčanim defektom. Glavna značajka srčanih oboljenja kod reumatizma kod djece i odraslih je ekstremno oskudna manifestacija. Pacijenti se žale na nelagodu u srcu, nedostatak daha i kašalj nakon vježbanja, bol i prekide u srcu. U pravilu, djeca šute o tim pritužbama, ne dajući im ozbiljno značenje. Stoga je oštećenje srca najčešće moguće identificirati već fizičkim i instrumentalnim pregledom.
 • Reumatizam zglobova (reumatski poliartritis). Najčešće patološke promjene utječu na zglobove lakta, koljena i gležnja. Kod osobe s reumatskim artritisom tjelesna temperatura raste do 39 stupnjeva, slabost se povećava, mogu se pojaviti epizode krvarenja iz nosa i povećati znojenje;
 • Plućni oblik. Manifestira se u kombinaciji s oštećenjem zglobova i srca, međutim, izuzetno je rijetko (oko 1-3% od ukupnog broja kliničkih slučajeva). Razvija se u obliku upala pluća ili bronhitisa;
 • Oblik kože. Ona se manifestira kao osip na koži ili reumatski čvorići. Pojavljuje se u ne više od 5% slučajeva;
 • Reumatizam očiju. To je sastavni dio uobičajenih manifestacija reumatizma drugih organa. Karakteriziraju ga lezije mrežnice (retinitis) ili drugi dijelovi oka (iritis, iridociklitis, itd.). Komplikacije mogu biti djelomični ili potpuni gubitak vida.

Bakteriološke i serološke studije su pokazale da je reumatizam posebna alergijska reakcija na infekciju s jednim od beta-hemolitičkih streptokoka skupine A.

Prvi znakovi

Otkrivanje reumatizma u ranim fazama, osobito u prisutnosti predispozicije za ovu bolest, vrlo je važno za učinkovitost njegovog daljnjeg liječenja. Međutim, u pravilu se dijagnoza provodi uz prisutnost značajnih simptoma koji upućuju na razvoj reumatizma. Potrebno je obratiti pozornost na pojedinačne znakove i njihovu kombinaciju.

Znakovi kojima treba obratiti pozornost:

 • U tipičnim slučajevima prvi znakovi reumatizma u obliku groznice, znakovi opijenosti (umor, slabost, glavobolja), bolovi u zglobovima i druge manifestacije bolesti otkriveni su 2-3 tjedna nakon upale grla ili faringitisa.
 • Jedan od najranijih znakova reumatizma je bol u zglobovima, otkriven u 60-100% slučajeva (reumatoidni artritis).
 • Znakovi oštećenja srca utvrđeni su u 70-85% slučajeva. Žalbe srdačne prirode (bol u području srca, lupanje srca, kratak dah) imaju izražene srčane poremećaje.
 • Češće, osobito na početku bolesti, promatraju se različite astenične manifestacije (letargija, slabost, umor).

uzroci

Reumatskom napadu obično prethodi streptokokna infekcija uzrokovana β-hemolitičkom streptokokom skupine A:

97% pacijenata koji su imali streptokoknu infekciju stvaraju snažan imunološki odgovor. Preostali pojedinci ne razvijaju jak imunitet, a pri ponovljenoj infekciji s β-hemolitičkim streptokokom razvija se složena autoimuna upalna reakcija.

Čimbenici koji doprinose nastanku i razvoju reumatizma su:

 • smanjeni imunitet;
 • naseljene skupine (internati, škole, domovi);
 • mlade dobi;
 • nezadovoljavajući društveni i životni uvjeti (hrana, stanovanje);
 • produljena hipotermija;
 • nepovoljna obiteljska povijest.

Simptomi reumatizma kod odrasle osobe

Reumatizam je polisimptomatska bolest, koja uz opće promjene stanja karakteriziraju znakovi oštećenja srca, zglobova, živčanog i respiratornog sustava te drugih organskih struktura. Najčešće se bolest osjeća nakon 1-3 tjedna nakon zarazne bolesti uzrokovane β-hemolitičkom streptokokom skupine A.

Pacijent ima sljedeće simptome:

 • povećanje tjelesne temperature na visok broj;
 • tahikardija;
 • glavobolje;
 • povećano znojenje;
 • slabost;
 • oticanje i bol u zglobovima.

Vrlo su slične običnoj prehladi, ali su uzrokovane streptokoknom, a ne virusnom infekcijom. Karakteristična razlika je bol i oticanje velikih zglobova zglobova: lakat, gležanj, koljeno, rame ili zglob.

Tipični simptomi reumatizma su:

 • visoka temperatura, 38-40 stupnjeva, čije su fluktuacije tijekom dana 1-2 C, prekomjerno znojenje, zimice, u pravilu ne;
 • u tom kontekstu postoji slabost mišića, umor: bol u zglobovima;
 • oticanje mekog tkiva.

Najčešće se bolest manifestira u nekoliko tjedana zbog prošlih zaraznih bolesti, primjerice nakon upale grla i faringitisa.

S progresijom reumatizma mogu se pojaviti i drugi specifični simptomi - ne uvijek, u prosjeku, zabilježeni su u 10% slučajeva:

 1. povećava krhkost krvnih žila - očituje se u redovitom nazalnom krvarenju koje se javlja iznenada;
 2. Pojavljuju se prstenasti osip - oni izgledaju kao zaobljeni, s neravnim rubovima, maleni ružičasti osip;
 3. nastaju reumatski čvorovi - lokalizirani su u anatomskom položaju zahvaćenih zglobova, pojavljuju se subkutane guste formacije i apsolutno su bezbolni;
 4. zahvaćeni organi trbušne šupljine - karakterizirani boli u desnom hipohondriju, ukazuju na potrebu za hitnom hospitalizacijom pacijenta.
 5. Pogođeni su srčani mišić (miokard) i unutarnja sluznica srčanih komora (endokardijuma) - kao posljedica je kratkoća daha, lupanje srca, aritmije, bolovi u prsima, razvija se zatajenje srca.
 6. Reumatska upala srčanog zida (reumatska bolest srca) često se ponavlja, a srčane mane postupno se formiraju.
 7. Uz reumatizam zglobova u jednom ili više zglobova odmah se pojavljuje iznenadna bol. Spojevi postaju crveni, otečeni i vrući. Najčešće pogađa koljeno, gležanj, zglobove zglobova, zglobove. Ponekad su zahvaćeni zglobovi kuka, ramena i mali zglobovi stopala i ruku.
 8. Istodobno s pojavom bolova u zglobovima, tjelesna temperatura počinje rasti. Tada se smanjuje tjelesna temperatura s reumom zglobova, a zatim ponovno raste. Simptomi reume obično nestaju unutar dva tjedna.

komplikacije

Razvoj komplikacija reumatizma određen je težinom, dugotrajnošću i kontinuiranom prirodom tečaja. U aktivnoj fazi reumatizma mogu se razviti neuspjeh cirkulacije i atrijska fibrilacija.

Ako ne obratite dovoljno pozornosti na simptome reumatizma, a niste na vrijeme konzultirati liječnika, sljedeće komplikacije mogu uzrokovati ovu bolest:

 • ući u kronični oblik, čije liječenje može potrajati i do nekoliko godina;
 • razviti oštećenja srca;
 • uzrokuju zatajenje srca;
 • kao rezultat neuspjeha u srcu, izazvati poremećaje u cirkulacijskom sustavu, što pak može izazvati moždane udare, varikoze, bolesti bubrega, jetre, dišnih organa, organa vida itd.
 • uz pogoršanje svih gore navedenih simptoma i bolesti dovodi do smrti.

dijagnostika

Instrumentalne metode istraživanja uključuju:

 • EKG (kardiogram rijetko otkriva srčane aritmije);
 • Ultrazvuk srca;
 • Rendgensko ispitivanje (omogućuje vam određivanje povećanja veličine srca, promjenu njegove konfiguracije, kao i smanjenje kontraktilne funkcije miokarda);

Laboratorijska dijagnostika reumatizma:

 • Općenito, test krvi pokazuje povećanje ESR-a, pomak leukocita u lijevo, anemiju.
 • U imunološkoj analizi povećavaju se ASH titri, povećava se broj imunoglobulina razreda A, G, M, otkriva se C-reaktivni protein, anti-srčana antitijela i cirkulirajući imunološki kompleksi.

Liječenje reumatizma

Liječenje razmatrane bolesti nužno se provodi pod nadzorom stručnjaka, a najčešće se bolesnik smješta u medicinsku ustanovu. Postoji niz lijekova koji su nužno propisani pacijentima kao dio liječenja reume. To uključuje:

 • Antibakterijski lijekovi (penicilin s kasnijim prijelazom na bicilin5). U slučaju netolerancije na penicilin, može se koristiti eritromicin.
 • Kortikosteroidi za izražen protuupalni učinak: Prednizon. Budući da uporaba kortikosteroida utječe na metabolizam vode i soli, pacijentu se također propisuju pripravci kalija (Asparkam, Panangin).
 • nesteroidni protuupalni lijekovi: indometacin, ibuprofen, ksefokam, Revmoksikam, Dikloberl i drugi;
 • lijekovi za hiposenzibiliziranje;
 • imunosupresanti: azatioprin, klorbutin, klorokin, hidroksiklorokin;
 • glukokortikosteroidi: triamcinolon, prednizolon.
 • Aspirin. Uz reumatizam, ovaj lijek pomaže pacijentu da brzo oslobodi pacijenta od sindroma bola u zglobovima, da ukloni oticanje zglobova.

Hormonska terapija se danas rijetko koristi, a takvi se lijekovi propisuju samo u određenim kliničkim slučajevima.

Liječenje reumatizma provodi se prema posebnoj shemi. Sastoji se od tri faze:

 1. Faza 1. Terapija se provodi u bolnici, a traje od 4 do 6 tjedana. Prva faza je liječenje bolesti na vrhuncu aktivnosti.
 2. Faza 2 Ova faza je restorativna nakon intenzivne njege. To uključuje liječenje u posebnim sanatorijima ili odmaralištima.
 3. Faza 3. Ova faza je preventivna. To podrazumijeva godišnju preventivnu terapiju, registraciju kod reumatologa i stalni medicinski nadzor.

U bolnici se liječi akutni napad reumatizma. Pacijentu je propisan odmor. Terapija lijekovima ovisi o kliničkim manifestacijama i obliku patologije te uključuje:

 • glukokortikoidi,
 • protuupalni lijekovi
 • antibiotici,
 • sredstva za stimuliranje imunološkog odgovora tijela,
 • sedativni oblici doziranja.

U prisustvu lezija srca, koriste se srčani glikozidi i diuretici.

Prognoza reumatizma ovisi o težini oštećenja tkiva srca i zglobova (tj. O prisutnosti i opsegu miokardioskleroze, naravi oštećenja srčanih zalistaka). Ako je eliminacija reumatskog napada započela na vrijeme, onda bolest dobro reagira na liječenje, a život pacijenta nije u opasnosti. Često nepovoljni recidivi često se ponavljaju.

Narodni lijekovi

Primijeniti narodne lijekove za reumatizam je potrebno samo nakon pristanka liječnika.

 1. Bujon od akonita. Stavite 10 g akonitnog korijena u posudu i ulijte 500 g vode. Proizvod kuhajte 2 sata na laganoj vatri. Zatim ohladite, procijedite i trljajte zahvaćena područja 3 puta dnevno.
 2. Limun. Tinktura na citrusima stimulira cirkulaciju i ublažava upalne manifestacije. Dva velika limuna se izrežu zajedno s kore, uliju 0,4 litre votke ili razrijeđenog alkohola u staklenu posudu, čepom i inzistiraju na osvijetljenom mjestu tri dana. Koristite tekućinu izvana, za trljanje, nakon čega slijedi zagrijavanje vunenim tkaninama.
 3. Ulijte 10 g biljke Hypericum s 1 šalicom vruće vode, kuhajte 30 minuta na laganoj vatri, ohladite i istresite. Uzmite s reumatizmom 0,3 šalice 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Čuvati najviše 3 dana.
 4. Pijte svaki dan za 2-3 čašice izvarka žigom kukuruza. U čaši vode s vrhom uzmite čajnu žličicu sirovina, pirjajte 10 minuta. Pijte 6-8 tjedana. Potreban je najtvrdokorniji mišićni reumat.
 5. Zrak (korijen) za kupku. 2 žlice sitno sjeckanog trske rezanog lišća uliti 1 litru kipuće vode, kuhati 20 minuta, inzistirati 30 minuta i procijediti. Uzmite kupku (35-36 ° C) danju ili noću za reumatizam i giht. Tijek liječenja: 10-12 kupki.

prevencija

Mjere usmjerene na prevenciju reumatizma uključuju:

 • pravodobno otkrivanje streptokokne infekcije, rehabilitacija infektivnog fokusa;
 • poboljšanje higijenskih, društvenih i životnih uvjeta rada i života;
 • kaljenje;
 • profilaktičke antimikrobne i protuupalne lijekove u jesenskom i proljetnom razdoblju.

Sekundarna prevencija reumatizma uključuje sljedeći plan djelovanja:

 1. Ako je bolest aktivna, onda uvijek trebate biti pod kontrolom reumatskog kardiologa. Prvo posjetite liječnika svaki mjesec 3 mjeseca od početka razvoja bolesti, a nakon 1 puta po kvartalu. Preduvjet je potražiti savjet od neurologa, ORL, okulista, zubara, ginekologa.
 2. Testiranje plazme treba provoditi 6 puta godišnje, a analizu urina treba uzimati do 4 puta godišnje.
 3. Prevencija reumatizma temelji se na obveznom obavljanju dijagnostičkih aktivnosti. Trebaju se provoditi kvartalno.
 4. Test krvi za reumatske testove provodi se 4 puta godišnje. Ako je došlo do slabljenja procesa i njegovog prijelaza u neaktivnu fazu, onda bi reumatski kardiolog trebalo posjetiti 2-4 puta godišnje.

Simptomi reumatizma kod odraslih

Reumatizam: simptomi kod odraslih i uzroci bolesti

U različitim zemljama, pojam "reumatizam" shvaća se različito. U zapadnim zemljama ovaj pojam se odnosi na lezije periartikularnih mekih tkiva.

Sadržaj:

Filisteji u zemljama ZND-a nazivaju reumatske probleme s mišićno-koštanim sustavom.

U ruskoj medicini reumatizam je sustavna upalna bolest vezivnog tkiva, u kojoj je patološki proces uglavnom lokaliziran u membranama srca. U svjetskoj medicini, ovo stanje se naziva "akutna reumatska groznica".

Što je opasno

Ako se reumatizam ne liječi, simptomi u odraslih i djece mogu se pogoršati i dovesti do razvoja karditisa - upalne lezije srca. Poremećaji reumatizma uključuju i perikardijalne i miokardijalne lezije i zatajenje srca. Smrt ili potpuni invaliditet može se dogoditi godinu dana nakon prve manifestacije carditisa.

Zašto se manifestira

Prema riječima stručnjaka, pojava reumatskih bolesti uzrokovana je kombinacijom gena i čimbenika okoliša. Određene varijante gena mogu povećati osjetljivost osobe na reumatske bolesti, a čimbenici okoline mogu uzrokovati pojavu bolesti.

Osim toga, reumatizam je posljedica infekcije ljudskog tijela β-hemolitičkom streptokokom skupine A. Streptococcus enzimi imaju kardiotoksični učinak. Kod streptokoknog reumatizma, simptomi kod odraslih i djece javljaju se jedan do tri tjedna nakon infekcije.

Tonzilitis, tonzilitis i druge infekcije u nazofarinksu, kao i grimizna groznica mogu uzrokovati reumatizam.

Pretilost i pušenje povećavaju rizik od reumatizma.

simptomi

Upala vezivnog tkiva je ono što je karakteristično za reumatizam. Simptomi u odraslih uključuju bolni migracijski artritis, koji je prisutan u oko 80% bolesnika. Obično su pogođeni veliki zglobovi, kao što su koljena, gležnjevi, laktovi ili ramena.

Ostali simptomi i znakovi reumatizma uključuju:

 • bol u srcu;
 • znojenje, slab apetit, opća letargija;
 • lupanje srca;
 • porast temperature na 38 stupnjeva i više;
 • slabljenje tonova srca;
 • mijenjanje granica srca;
 • hipotenzija.

Reumatske bolesti mogu proizvesti širok raspon drugih simptoma, kao što su:

 • umor i upala očiju;
 • osipi i čirevi na tijelu;
 • bol u vratu, kralježnici ili leđima;
 • teško disanje duboko;
 • bol u mišićima.

Razvojni mehanizam

Iako mehanizam kojim streptokokni organizmi uzrokuju bolest nije posve jasan, supresivni epidemiološki podaci pokazuju da je bolest uzrokovana streptokoknom infekcijom, a povratak se može spriječiti profilakso.

Streptokoki skupine A, kao što liječnici vjeruju, uzrokuju mnoge kliničke bolesti u kojima imunološki odgovor domaćina na bakterijske antigene unakrsno reagira s različitim ciljnim organima.

Autoantitijela reaktivna na srce nađena su u bolesnika s reumatskom bolesti srca. Problem je u tome što još nije poznato jesu li ta antitijela uzrok ili posljedica ozljede miokardnog tkiva.

Prve manifestacije reumatizma najčešće su u osoba u dobi od 6 do 20 godina i rijetke su u osoba starijih od 30 godina. Bolest se može pojaviti kod članova iste obitelji.

Znakovi reumatizma u djece i metode liječenja i prevencije

Dijagnoza reumatizma temelji se na kombinaciji kliničkih manifestacija koje se mogu razviti u vezi sa streptokoknom infekcijom iz skupine A.

 • nenamjerno pomicanje;
 • karditis;
 • bezbolni čvorovi ispod kože;
 • žestoko crvenilo kože;
 • i migratorni poliartritis.

Dječji reumatizam stopala: simptomi i dijagnoza

Znakovi reumatizma posljedica su tjelesnog odgovora na bakteriju pod nazivom "Streptococcus grupa A".

Iako ne svi slučajevi streptokokne infekcije dovode do reumatizma, ova ozbiljna komplikacija može se spriječiti pravovremenom dijagnostikom i liječenjem streptokokne angine.

Ako dijete ima bilo koji od sljedećih simptoma, on (ili ona) mora proći test strep:

 • grlobolja s natečenim limfnim čvorovima;
 • crveni osip grla;
 • poteškoće pri gutanju;
 • debeli nazalni iscjedak;
 • temperatura od 38 stupnjeva ili više;
 • crvene i otečene tonzile;
 • tonzile s bijelim pjegama ili gnojem;
 • male, crvene točke u uglovima usta;
 • glavobolja;
 • mučnina;
 • povraćanje.

Dijagnoza dječjeg reumatizma temelji se na simptomima koji smetaju djetetu i proučavanju povijesti bolesti. Liječnik će također htjeti znati ima li dijete u nedavnoj prošlosti napad streptokokne angine. Za točnije određivanje bolesti, on će provesti fizički pregled pacijenta u potrazi za osipom ili čvorićima kože - čvrste kvrge pod kožom, slušati srce kako bi provjerili abnormalne zvukove, te propisati krvni test i elektrokardiogram.

Simptomi i znakovi reumatizma nogu obično se javljaju dva do četiri tjedna nakon što je djetetu dijagnosticiran akutni faringitis. One uključuju: bol, uglavnom u području zglobova koljena i skočnog zgloba, oticanje zahvaćenog zgloba, groznicu i bol koja "migrira" s jednog dijela tijela na drugi nakon 2-3 dana ili najviše tjedan dana. U nekim slučajevima postoji samo bol u zglobovima ruku ili nogu.

Odmah potražite liječničku pomoć za svoje dijete u sljedećim situacijama:

 • temperatura 37 stupnjeva i više kod novorođenčadi i beba starih 6 tjedana;
 • temperatura od 38 stupnjeva ili viša kod djece od 6 tjedana do 3 godine ili starije;
 • groznica koja traje više od tri dana za dijete bilo koje dobi.

liječenje

Liječenje koje treba započeti na prvom znaku reumatizma uključuje sljedeće:

 • Prihvaćanje antibiotika. Liječnik može propisati dugotrajno liječenje kako bi se spriječila mogućnost ponovnog pojavljivanja reumatizma. Ovaj tretman može trajati i do pet godina.
 • Protuupalno liječenje. Uključuje i sredstva protiv bolova koja su također protuupalna, kao što su aspirin ili naproksen. Liječnik također može propisati kortikosteroidi za smanjenje upale.
 • Antikonvulzivni lijekovi. Pomaže ako reumatizam uzrokuje nehotične pokrete.
 • Noćenje i ograničenje motoričkih aktivnosti. Obično se preporučuje dok glavni simptomi reumatizma, poput bolova u zglobovima i upale, ne prođu. Strogi ostatak kreveta preporučuje se za nekoliko tjedana ako pacijent ima temperaturu koja uzrokuje probleme sa srcem.

Liječenje reumatizma provodi se kod kuće.

U nekim forumima posvećenim reumatizmu preporuča se uporaba biljne medicine kao dodatne metode liječenja znakova reumatizma.

Jedna žlica voća gloga mora biti izlivena čašom kipuće vode, a za dva sata potrebno je inzistirati na vrućoj peći bez ključanja.

Tada se infuzija mora filtrirati i piti 3 žlice tri puta dnevno, 15 minuta prije obroka.

prevencija

Najučinkovitiji način da se spriječi razvoj reumatizma kod djeteta ili odrasle osobe je brzo i temeljito liječenje streptokokne infekcije grla. To znači točno pridržavanje doze i tijeka lijekova koje je propisao liječnik. Pravilna higijenska praksa može spriječiti strep grlo, jedan od čimbenika koji uzrokuju reumatizam.

 • pokrivajte usta rukom kad kašljete ili kišete;
 • redovito pranje ruku;
 • izbjegavanje kontakta s bolesnim ljudima;
 • izbjegavanje dijeljenja osobnih stvari s bolesnim ljudima.

Zapamtite da je samo-liječenje opasno za vaše zdravlje! Obratite se svom liječniku! Informacije na stranicama prikazuju se isključivo u popularne i obrazovne svrhe i ne pretendiraju na referentnu i medicinsku točnost, nisu vodič za djelovanje.

Znakovi reumatizma kod odraslih

Reumatizam je sustavna bolest koja utječe na vezivno tkivo u ljudskom tijelu. Najčešće se bolest javlja u djece i izaziva streptokoknu infekciju. No, odrasla osoba može dobiti reumatizam, osobito u starosti.

Reumatizam je ozbiljna bolest koja izaziva ozbiljne komplikacije u nedostatku pravovremenog liječenja. Prvi znakovi reumatizma kod odraslih su razlog da se odmah posavjetujete s liječnikom i započnete liječenje.

Manifestacije reumatizma kod odrasle osobe

Mnogi pacijenti su uvjereni da je reumatizam isključivo zglobna bolest, ali u stvarnosti to nije. Budući da se vezivno tkivo nalazi u cijelom tijelu i unutarnjim organima, reumatizam može utjecati na srce, pluća, zglobove, pa čak i na kožu.

Osim toga, upala zglobova nije najgora komplikacija reumatizma. Oštećenje srca je mnogo opasnije, jer čak i nakon liječenja postoji rizik da će doći do defekta srčanog mišića.

Simptomi reumatizma kod odraslih su vrlo raznovrsni, stoga je vrlo važno otići u bolnicu i dati test prije početka liječenja. Liječnik će moći procijeniti stanje pacijenta i voditi diferencijalnu dijagnozu.

Reumatizam kod odraslih može pokazivati ​​sljedeće simptome:

 • Pogoršanje općeg zdravlja, slabost, glavobolja;
 • Povećana tjelesna temperatura.
 • Pojava znakova artritisa: zglobovi postaju crveni, boli, bubre;
 • Pojava znakova reumatske bolesti srca: bol u srcu, otežano disanje, oticanje donjih ekstremiteta;
 • Porazom živčanog sustava dolazi do poremećaja pamćenja, živčanog stanja, depresije;
 • Kod poraza kože, pojavljuje se osip u obliku prstenastog eritema;
 • Kod oštećenja bubrega uočavaju se simptomi upale: bol, oticanje donjih ekstremiteta, stalna žeđ, smanjenje količine mokraće.
 • Može doći do smanjenja oštrine vida.
 • Porazom krvnih žila javljaju se znakovi tromboze.
 • Reumatska plućna bolest popraćena je znakovima upale.

Temperatura odraslog reumatizma

Reumatska groznica u odraslih i djece tijekom pogoršanja uvijek prati visoka tjelesna temperatura. Ponekad temperatura dosegne 40 stupnjeva, ali češće se zadržava na području raradusa.

Povećanje tjelesne temperature popraćeno je pogoršanjem općeg stanja: pacijent je zabrinut zbog znojenja, slabosti, mučnine. Groznica traje ne više od tjedan dana, a zatim se smanjuje, uz bol u zglobovima.

Sporo reumatizam može biti popraćen niskim temperaturama, ne više od 37,5. Često pacijenti ne obraćaju pozornost na njega i nastavljaju obavljati svoje uobičajene aktivnosti sve dok se ne pojave znakovi artritisa ili reumatske bolesti srca. Vrlo je važno u liječenju reume kod odraslih obratiti pozornost na snižavanje tjelesne temperature.

Vrste reumatizma kod odraslih

Ovisno o simptomima reumatizma kod odraslih, bolesti se dijele na nekoliko tipova:

 • Reumatski poliartritis. U tom obliku, zahvaćaju se zglobovi, najčešće veliki, na primjer, koljeno i lakat. Mali se zglobovi vrlo rijetko upale.
 • Reumatska bolest srca. Kod ove vrste reumatizma dolazi do zatajenja srca.
 • Eritem prstena je kožna manifestacija reumatizma. Bolest se manifestira velikim crvenim mrljama na tijelu.
 • Reumatska koreja - ovaj poremećaj je rijedak i pogađa uglavnom djecu.
 • Reumatska upala pluća je bolest pluća.

Najčešće, odrasli imaju simptome reumatskog poliartritisa i reumatske bolesti srca, pa im morate posvetiti posebnu pozornost. Ako srce ili zglobovi boli nekoliko tjedana nakon upale grla, trebate odmah kontaktirati terapeuta.

Liječnik opće prakse odredit će testove i uputiti ih na reumatologa. Što prije započne liječenje, to je vjerojatnije da će u budućnosti izbjeći bolesti srca i artroze.

Kopiranje i ponovno ispisivanje materijala je zabranjeno.

Reumatizam: uzroci i simptomi u odraslih

Ljudski život se ne može zamisliti bez bolesti, među kojima je vrlo neugodno. Reumat daje neugodnosti osobi, što mu otežava održavanje uobičajenog načina života. Stoga je potrebno znati kako se nositi s tom bolešću. Većina ljudi nije u stanju identificirati reumatizam u početnoj fazi, a ako ne učinite ništa dugo, to može stvoriti mnogo problema.

Što je to?

Pod reumatizmom se misli na upalu koja zahvaća vezivno tkivo različitih organa. Budući da je tkivo prisutno svugdje u našem tijelu, ova bolest može utjecati na zglobove, srce, kožu, bubrege i druge sustave.

Posebno je neugodan kronični reumatizam, koji se manifestira u obliku napadaja i povremenih egzacerbacija. Stručnjaci su mu dali posebno ime - akutna reumatska groznica.

Mnogi ljudi su upoznati s ovom bolešću u obliku simptoma u zglobovima, pa se u svakodnevnom životu smatra bolešću zglobova i zove se poliartritis ili reumatoidni artritis.

Prema dostupnim statistikama, glavnu rizičnu skupinu čine djeca i adolescenti u dobi od 7 do 15 godina koji su prethodno patili od zaraznih bolesti gornjih dišnih putova, streptokokne infekcije i upale grla.

Također, ova bolest može utjecati na starije osobe, koje mogu pogoršati kronični reumatizam, uzrokujući mnoge komplikacije.

Poznato je da pogoduje razvoju reumatskog hladnoće. Stoga je najveći rizik od bolesti zglobova u jesensko-zimskom razdoblju, kao i zimi. Ljeti bolest gotovo nije zabrinuta.

Tijekom razvoja bolesti zahvaćeni su uglavnom veliki zglobovi - lakat, gležanj i koljeno. Postupno pokriva sva nova područja, tako da morate odmah poduzeti mjere, inače će se područje distribucije povećati.

Nedostatak mjera za liječenje u borbi protiv reumatizma može učiniti osobu invaliditetom.

Mehanizam razvoja bolesti

Reumatizam čini nepodnošljiv ljudski život zbog dugotrajnog i velikog utjecaja infekcije. I samo tijelo uzrokuje određenu štetu, iz koje slijedi odgovor na takav učinak.

Tijelo svake osobe je individualno i imunološki sustav reagira drugačije. Za neke se bolest odmah počinje boriti, za druge - nakon nekoliko dana ili čak tjedana. No, sve to dovodi do razvoja imunološke upale.

Imunološki sustav proizvodi antigene i enzime patogena koji moraju stvoriti specifična antitijela za borbu protiv streptokoka. No, neki proteini streptokoka se praktički ne razlikuju od proteina ljudskog tijela, stoga se antitijela počinju boriti protiv antigena vezivnog tkiva, uzrokujući im znatnu štetu. Sve to dovodi do aktivacije upalnih medijatora.

Stoga, u početku, proces upale pokriva jedan zglob, tkiva oko kojih počinju bubriti, postaju crvena i nakon nekog vremena osoba osjeća bol.

Slična je situacija s drugim zglobom, gdje je proces lezije potpuno identičan. Štoviše, bolest se vrlo brzo može proširiti iz jednog zgloba u drugi - to traje nekoliko sati.

Postoje slučajevi kada bolest pokriva samo 2-3 zglobova. Ali kod nekih pacijenata mogu biti pogođeni zglobovi ruku, nogu, kralježnice, kao i donje čeljusti. Štoviše, osoba može osjetiti bol na tim mjestima nakon dva ili tri dana nakon pojave prvih simptoma.

Najosjetljiviji na reumatizam su zglobovi koji su izloženi najvećem opterećenju ili koji se moraju podvrgnuti neželjenim učincima - hipotermija, modrice, stiskanje.

No, reumatizam sam po sebi ne dovodi do deformiteta zglobova. Samo sinovijalna membrana zgloba pati, ali uz pravo liječenje te promjene mogu biti obrnute.

Komplikacije uzrokovane razvojem reumatizma u važnim tjelesnim sustavima - srcu, plućima, živčanim stanicama i koži predstavljaju najveću prijetnju ljudskom životu. Obično, uz pravodobno i propisno liječenje, remisija se može postići u roku od 2 tjedna.

Znakovi i simptomi zglobnog reumatizma

Artikularni reumat se obično javlja 14 dana nakon faringitisa ili tonzilitisa:

 • Osoba osjeća opću slabost, gubi interes za hranu, brzo se umara, osjeća znakove trovanja.
 • Karakteristični simptom je povišena temperatura tijela ili tkiva u blizini zglobova, koja može doseći temperaturu od 38 stupnjeva Celzija i više.
 • Pojava crvenila i oteklina u području oboljelih zglobova. Nakon jednog zgloba, bolest se širi na druge. Porazom prvog gležnja nakon 1,5-2 tjedna bolest prelazi u drugi. Može napredovati u jednom zglobu dana, a svaki dan vjerojatnost da će sljedeća meta biti povećanje srca.
 • Bol koja se javlja u zglobu može biti intenzivna. Ako se u zglobu ramena pojave neugodni osjećaji, tada je teško osobama obavljati uobičajene pokrete ruku. Još više reumatizma stvara nelagodu pri širenju na zglobove nogu. U ovom slučaju, hodanje uzrokuje nepodnošljivu bol.
 • Porazom zgloba kuka, osoba osjeća stalnu bol, ali u nekom trenutku može nestati. Ali iz toga ne biste trebali zaključiti da možete zaboraviti na reumatizam i ne upuštati se u njegovo liječenje. Takvi momenti ukazuju na to da je bolest prešla u drugu fazu.
 • Kod nekih bolesnika reumatizam zglobova može se razviti u latentnom obliku: obično ih ne muči bol, a temperatura se ne razlikuje od normalne i ostaje na 37 stupnjeva Celzija.

Većina ostalih pati od velikih zglobova: koljena, lakta, gležnja i ramena. Međutim, nije moguće isključiti mogućnost oštećenja i drugih manjih, na primjer zglobova prstiju.

No, bez obzira na mjesto poraza osobe će osjetiti snažnu nelagodu i neugodnosti. Izuzetno je neugodno kada se bolest širi na zglob vilice, a onda postaje teško za žvakanje.

Postoje slučajevi kada se nekoliko mjeseci ili čak godina nakon reumatskog napada, bolest ne može poremetiti, ali kasnije u određenom trenutku može ponovno podsjetiti na sebe.

Reumatizam se obično pripisuje kategoriji kroničnih bolesti, najčešće se javlja pri promjeni vremenskih uvjeta.

Uzroci bolesti

Stručnjaci imaju nekoliko hipoteza koje nam omogućuju da shvatimo prirodu pojave reumatizma:

 • Prodiranje u vezivno tkivo zglobova kroz krv bakterija;
 • Rezultat djelovanja toksičnih tvari koje sintetiziraju infektivni mikroorganizmi;
 • Reumatska bol kao odgovor vezivnog tkiva na mikroorganizme.

Bez obzira na dob, reumatizam uzrokuje iste razloge:

 • prisutnost streptokokne infekcije u tijelu;
 • genetski faktor;
 • neuravnotežena prehrana;
 • hipotermija;
 • zamarati.

Posebne streptokokne bakterije ulaze u ljudsko tijelo, zbog čega dolazi do infekcije.

Najprije izazivaju sve poznate bolesti: grimiznu groznicu, limfadenitis, faringitis, rinitis.

A ako imunološki sustav nije dovoljno jak, a osim toga postoji i genetska predispozicija, tada se počinje razvijati reumatizam.

U djece se znakovi reumatizma pojavljuju 2 tjedna nakon prenesenog infektivnog tonzilitisa.

Simptomi reume se obično pojavljuju u akutnom obliku:

 • Postoji groznica;
 • Doslovno u roku od dva do tri dana dolazi do poliartritisa;
 • Postoje otekline u području zgloba, pokušaji da ih se pomakne uzrokuje akutnu bol;
 • Povećana temperatura na koži u području zahvaćenog zgloba.

Često nakon pojave prvih simptoma oštećenja zglobova, oni nestaju nakon 2 tjedna bez uzimanja terapijskih mjera.

Tijekom trudnoće

Kada se prvi put pojavi reumatizam ili se ponovi, pojavljuje se visoki rizik za zdravlje trudnica: to može negativno utjecati ne samo na majčino tijelo, nego i na fetus.

Stoga, ako je trudnica prethodno bolovala od ove bolesti, onda tijekom trudnoće ili na kraju porođaja mora proći liječenje protiv recidiva reume.

Čimbenici rizika

Postoji skupina čimbenika koji mogu povećati vjerojatnost razvoja reumatizma:

 • Dob od 7 do 15 godina;
 • Prisutnost bliskih srodnika koji su prethodno imali bolest s ovom bolešću.
 • Ženski spol;
 • Nedavno prenesena streptokokna infekcija;
 • Prisutnost u tijelu posebnog proteina koji ima zajednička svojstva sa proteinima streptokoka.

Moguće komplikacije

Ako ne poduzmete pravovremene mjere za liječenje reume, može se razviti reumatska bolest srca. U skupini bolesnika postoji vrlo česta otkucaja srca i puls, bol u srcu i poremećaj srčanog ritma. Sve to ukazuje da je srčano tkivo upaljeno. Potvrda ove dijagnoze mogu biti dodatni simptomi u obliku kratkog daha, znojenja i slabosti.

Loše izliječeni kronični reumat u zglobovima može dovesti do razvoja sljedećih bolesti:

 • Revmoplevrit. Simptomi bolesti su bol u prsima, kašalj, otežano disanje i vrućica.
 • Reumatska lezija kože. Pri pregledu tijela pacijenta mogu se otkriti potkožni reumatski čvorići ili znakovi kružne eriteme.
 • Kod nekih pacijenata kod kojih upala zahvaća živčano tkivo, zabilježene su nekontrolirane kontrakcije mišića - govorni poremećaji, rukopis itd.

Dijagnostičke metode

Otkrivanje reumatizma je zadatak koji reumatolog može učiniti. Precizna dijagnoza može se napraviti samo na temelju opsežnog pregleda tijela, koji uključuje sljedeće mjere:

 • Opći klinički test krvi. Pomaže u određivanju prisutnosti upale u tijelu.
 • Imunološki test krvi. Omogućuje otkrivanje tvari karakterističnih za reumatizam u krvi. Njihova formacija se javlja već 7 dana nakon prvih simptoma, maksimalna razina koncentracije koju postižu u 3-6 tjedna bolesti.
 • Ehokardiografija srca i elektrokardiografija. Ovaj pregled može biti potreban za analizu stanja srca, za utvrđivanje rizika od oštećenja;
 • Rendgenski snimak zgloba, biopsija, artroskopija, punkcija za proučavanje zglobne tekućine. Svi ti postupci omogućuju vam da odredite opće stanje zglobova.

Ponekad, kada bolest pogađa nekoliko organa, možda će biti potrebno donijeti zajedničku odluku s drugim stručnjacima.

Kako liječiti?

Ovu bolest karakterizira dugo razdoblje protjecanja, tijekom kojeg su česte remisije i egzacerbacije. Kada se simptomi vrate, poželjno je smanjiti kretanje, što će ublažiti bol u zglobovima. Stoga, stručnjaci preporučuju pacijentima krevet odmor.

Ako se reumatizam pojavi u blagom obliku, tada se pozitivni učinak postiže kada se ostatak mirovanja promatra 10 dana.

Reumatizam, koji je blag, može se izliječiti kod kuće. Ako je bolest popraćena teškim simptomima, preporučuje se strogi mirovanje od 2 tjedna do 1 mjeseca.

Tijekom cijelog vremena pacijenta treba promatrati specijalist, a ako postoji tendencija normalizacije općeg stanja, što potvrđuju i rezultati laboratorijskih istraživanja, možete postupno povećati aktivnost pokreta.

Iako reumatizam i pripada skupini neizlječivih bolesti, nemoguće je odbiti terapijske intervencije. Najbolji učinak u liječenju može se postići ako kombinirate različite metode borbe protiv reume: lijekove, fizioterapiju, prehranu itd.

Tretman lijekovima

 • Nesteroidni protuupalni lijekovi. Preporučuju se za ublažavanje simptoma boli i usporavanje procesa upale vezivnog tkiva.
 • Antibiotici. Oni su propisani za inhibiciju streptokokne infekcije, koja uzrokuje daljnje napredovanje bolesti, što često dovodi do komplikacija. U tu svrhu propisati antibakterijska sredstva iz skupine penicilina i njihovih analoga. Također je dopušteno zamijeniti ih antibioticima širokog spektra. Trajanje takvog liječenja nije dulje od 15 dana. Nakon uklanjanja simptoma, moguće je ponovno uzimati lijekove 5 godina jednom svakih 20 dana u obliku profilakse i kako bi se izbjegle komplikacije u srcu.
 • Imunosupresivi. Njihov pozitivan učinak povezan je s slabljenjem tjelesnog odgovora na infekciju, kao i sa sposobnošću suzbijanja odgovora imunološkog sustava.
 • Kortikosteroidni hormoni. Stručnjaci ih koriste kao hitnu mjeru kada, kao posljedica uzimanja antibiotika i NSAR, nije moguće postići željeni učinak u liječenju. U isto vrijeme njihovo imenovanje s drugim lijekovima može ukloniti sve neugodne simptome nekoliko dana.

Iako su ovi alati vrlo učinkoviti, oni imaju kontraindikacije koje se moraju uzeti u obzir. Kako bi se postiglo minimalno oštećenje zdravlja kao posljedica uzimanja određenih lijekova, potrebno je koristiti skupine različitih lijekova. No, oni bi trebali biti propisani od strane stručnjaka, a tijekom njegovog prijema potrebno ga je redovito promatrati.

Narodni lijekovi

U nekim slučajevima, remisija se može postići uz pomoć narodnih lijekova. Iako se dugi niz godina tradicionalna medicina pokazala vrijednom u liječenju reume, trebala bi se smatrati dodatkom terapiji lijekovima. I prije korištenja ove ili one metode, morate dobiti odobrenje od svog liječnika.

tinkture

 • Potrebno je uzeti dvije žlice ljekovitog cvijeta maslačka, usitniti i pomiješati s dvije žlice šećera. Ovu smjesu treba ostaviti da se stavi na hladno mjesto 7-10 dana. Zatim odvojite sok, koji se uzima tri puta dnevno, 20 kapi.
 • Morate uzeti čašu votke i zaliti 30 g žutog lišća bagrema. Zatim se smjesa ostavi da se infundira jedan tjedan. Režim - tri puta dnevno, 20 kapi.
 • Za pripremu alata potrebna je žlica brijestove kore. Potrebno je samljeti i preliti 200 ml kipuće vode, a zatim kuhati još 10 minuta. Izvarak treba infundirati 3 sata. Pijte 1 žlicu 4 puta dnevno.
 • Potrebno je usitniti kukove i zaliti vodku. Alat je spreman nakon 2 tjedna inzistiranja, mora se čuvati na tamnom mjestu. Režim je jedna žlica prije doručka, ručka i večere.
 • Crveni rižinac, bobica od fizalisa ili morske krkavine može pomoći u eliminiranju reume. Koriste se u obliku uvaraka i tinktura.
 • Ljekovita tinktura žutika dobro je djelovala. Potrebno je piti tri puta dnevno, 30 kapi.
 • Potrebno je uzeti svježe cijeđeni sok od koprive, med i koncentrirani alkohol u jednakim količinama. Nakon miješanja, stavite masu u hladnjak, gdje bi trebao biti 15 dana. Pijte tri puta dnevno prije svakog obroka, jednu žlicu. Trajanje liječenja je 6 mjeseci. Ako bolest ima izražene znakove, lijek se pije do potpunog uklanjanja ograničenja kretanja.
 • Trebat će vam dvije žlice sitno sjeckanog češnjaka, na koje trebate dodati pola šalice votke. Svi sastojci su temeljito izmiješani i stavljeni na insistiranje na tamnom mjestu 10 dana. Pijte tinkturu tri puta dnevno.

Čajevi i esencije

 • Zeleni čaj može pomoći u eliminiranju znakova reume. Treba ga piti najmanje tri puta dnevno.
 • Crni čaj s dodatkom voća maline ima protuupalna svojstva. U čašu pića stavite 30 g voća.
 • Čaj iz debelog lišća, mahunarke, cocklebura, pastirske torbe, tatarnika i ljubičica dobro je funkcionirao.
 • Reljef donosi koktel soka od mrkve i celera, koji se uzima u omjeru 7: 3.
 • Možete pripremiti lijek za reumatizam iz korijena čičaka i podmlatka. Rizomi sipajte kipuću vodu, filtrirajte i pijte 2 mjeseca 2 žlice tri puta dnevno.
 • Dobro dokazana kupka s izvarkom cvijeta timijana, korijena kamilice, kalupa.

zaključak

Bilo koja bol koja se pojavljuje na tijelu ne smije se zanemariti. To može biti početak razvoja tako opasne bolesti kao što je reumatizam. Nemojte očekivati ​​da se nakon odlaska liječniku možete riješiti simptoma. Reumatizam je jedna od neizlječivih bolesti, pa će se ova bolest više puta baviti. Ali ako pratite stanje vaših zglobova, odgovorite na svaku neuobičajenu reakciju, možete izbjeći razvoj ove neugodne bolesti.

Reumatizam - što je to, uzroci, znakovi, simptomi, liječenje i dijagnoza

Reumatizam je upalna bolest vezivnog tkiva, uglavnom u kardiovaskularnim i lokomotornim sustavima. Glavna opasnost od reumatizma je u tome što se u nedostatku odgovarajućeg liječenja i nadzora od strane specijalista mogu razviti ozbiljne patologije koje pogađaju središnji živčani sustav i narušavaju kardiovaskularnu aktivnost, što može dovesti do pogoršanja kvalitete života općenito, ali i do invaliditeta i invalidnosti.

Reumatizam: što je to?

Reumatizam je sustavna upalna bolest koja se lokalizira uglavnom u sluznici srca. U riziku su osobe koje imaju nasljednu predispoziciju za ovu bolest i dob od 7 do 15 godina. Reumatizam obično pogađa adolescente i mlade ljude, rjeđe - starije i oslabljene pacijente.

Reumatizam (sinonimi: reumatska groznica, Sokolsky - Buyo) javlja se kronično, s tendencijom relapsa, egzacerbacije se javljaju u proljeće i jesen. Reumatska bolest srca i krvnih žila čini do 80% stečenih srčanih mana.

Zglobovi, serozne membrane, koža, središnji živčani sustav često su uključeni u reumatski proces. Učestalost reumatizma kreće se od 0,3% do 3%.

Od velike je važnosti genetska predispozicija za bolest. U takozvanim reumatskim obiteljima, incidencija je tri puta veća nego u normalnoj populaciji. Bolest se nasljeđuje poligenskim tipom.

klasifikacija

Akutni reumatizam

Reumatizam u akutnoj fazi najčešće se manifestira kod mladih do 20 godina. Uzročnik je streptokoka. Kontinuitet bolesti s prethodnim infekcijama gornjih dišnih putova leži u kasnoj manifestaciji simptoma (14-21 dan).

Ukupno trajanje akutnog oblika bolesti kreće se od 3 do 6 mjeseci. Akutni reumatizam može dovesti do ozbiljnih komplikacija. U nedostatku pravovremenog liječenja, reumatska karditis se razvija u srčane mane.

Kronični reumatizam

Kronični oblik reumatizma karakterizirani su čestim recidivom bolesti, osobito tijekom hipotermije. Najčešće pogađa srce i zglobove, s tipičnim bolovima u tim organima. Tijek bolesti može trajati nekoliko godina.

Reumatizam je podijeljen u oblike prema kriteriju zahvaćenog sustava ili organa:

 • Reumatizam srca. Zatajenje srca u prvom reumatskom napadu javlja se u 90-95% svih bolesnika. U isto vrijeme mogu biti zahvaćena sva tri zida srca - endokard, miokard i perikard. U 20-25% slučajeva reumatska karditis završava formiranim srčanim defektom. Glavna značajka srčanih oboljenja kod reumatizma kod djece i odraslih je ekstremno oskudna manifestacija. Pacijenti se žale na nelagodu u srcu, nedostatak daha i kašalj nakon vježbanja, bol i prekide u srcu. U pravilu, djeca šute o tim pritužbama, ne dajući im ozbiljno značenje. Stoga je oštećenje srca najčešće moguće identificirati već fizičkim i instrumentalnim pregledom.
 • Reumatizam zglobova (reumatski poliartritis). Najčešće patološke promjene utječu na zglobove lakta, koljena i gležnja. Kod osobe s reumatskim artritisom tjelesna temperatura raste do 39 stupnjeva, slabost se povećava, mogu se pojaviti epizode krvarenja iz nosa i povećati znojenje;
 • Plućni oblik. Manifestira se u kombinaciji s oštećenjem zglobova i srca, međutim, izuzetno je rijetko (oko 1-3% od ukupnog broja kliničkih slučajeva). Razvija se u obliku upala pluća ili bronhitisa;
 • Oblik kože. Ona se manifestira kao osip na koži ili reumatski čvorići. Pojavljuje se u ne više od 5% slučajeva;
 • Reumatizam očiju. To je sastavni dio uobičajenih manifestacija reumatizma drugih organa. Karakteriziraju ga lezije mrežnice (retinitis) ili drugi dijelovi oka (iritis, iridociklitis, itd.). Komplikacije mogu biti djelomični ili potpuni gubitak vida.

Bakteriološke i serološke studije su pokazale da je reumatizam posebna alergijska reakcija na infekciju s jednim od beta-hemolitičkih streptokoka skupine A.

Prvi znakovi

Otkrivanje reumatizma u ranim fazama, osobito u prisutnosti predispozicije za ovu bolest, vrlo je važno za učinkovitost njegovog daljnjeg liječenja. Međutim, u pravilu se dijagnoza provodi uz prisutnost značajnih simptoma koji upućuju na razvoj reumatizma. Potrebno je obratiti pozornost na pojedinačne znakove i njihovu kombinaciju.

Znakovi kojima treba obratiti pozornost:

 • U tipičnim slučajevima prvi znakovi reumatizma u obliku groznice, znakovi opijenosti (umor, slabost, glavobolja), bolovi u zglobovima i druge manifestacije bolesti otkriveni su 2-3 tjedna nakon upale grla ili faringitisa.
 • Jedan od najranijih znakova reumatizma su bolovi u zglobovima otkriveni u% slučajeva (reumatoidni artritis).
 • Znakovi oštećenja srca utvrđeni su u 70-85% slučajeva. Žalbe srdačne prirode (bol u području srca, lupanje srca, kratak dah) imaju izražene srčane poremećaje.
 • Češće, osobito na početku bolesti, promatraju se različite astenične manifestacije (letargija, slabost, umor).

uzroci

Reumatskom napadu obično prethodi streptokokna infekcija uzrokovana β-hemolitičkom streptokokom skupine A:

97% pacijenata koji su imali streptokoknu infekciju stvaraju snažan imunološki odgovor. Preostali pojedinci ne razvijaju jak imunitet, a pri ponovljenoj infekciji s β-hemolitičkim streptokokom razvija se složena autoimuna upalna reakcija.

Čimbenici koji doprinose nastanku i razvoju reumatizma su:

 • smanjeni imunitet;
 • naseljene skupine (internati, škole, domovi);
 • mlade dobi;
 • nezadovoljavajući društveni i životni uvjeti (hrana, stanovanje);
 • produljena hipotermija;
 • nepovoljna obiteljska povijest.

Simptomi reumatizma kod odrasle osobe

Reumatizam je polisimptomatska bolest, koja uz opće promjene stanja karakteriziraju znakovi oštećenja srca, zglobova, živčanog i respiratornog sustava te drugih organskih struktura. Najčešće se bolest osjeća nakon 1-3 tjedna nakon zarazne bolesti uzrokovane β-hemolitičkom streptokokom skupine A.

Pacijent ima sljedeće simptome:

 • povećanje tjelesne temperature na visok broj;
 • tahikardija;
 • glavobolje;
 • povećano znojenje;
 • slabost;
 • oticanje i bol u zglobovima.

Vrlo su slične običnoj prehladi, ali su uzrokovane streptokoknom, a ne virusnom infekcijom. Karakteristična razlika je bol i oticanje velikih zglobova zglobova: lakat, gležanj, koljeno, rame ili zglob.

Tipični simptomi reumatizma su:

 • visoka temperatura, stupnjevi, čije su fluktuacije tijekom dana 1-2 C, povećano znojenje, zimice, u pravilu ne;
 • u tom kontekstu postoji slabost mišića, umor: bol u zglobovima;
 • oticanje mekog tkiva.

Najčešće se bolest manifestira u nekoliko tjedana zbog prošlih zaraznih bolesti, primjerice nakon upale grla i faringitisa.

S progresijom reumatizma mogu se pojaviti i drugi specifični simptomi - ne uvijek, u prosjeku, zabilježeni su u 10% slučajeva:

 1. povećava krhkost krvnih žila - očituje se u redovitom nazalnom krvarenju koje se javlja iznenada;
 2. Pojavljuju se prstenasti osip - oni izgledaju kao zaobljeni, s neravnim rubovima, maleni ružičasti osip;
 3. nastaju reumatski čvorovi - lokalizirani su u anatomskom položaju zahvaćenih zglobova, pojavljuju se subkutane guste formacije i apsolutno su bezbolni;
 4. zahvaćeni organi trbušne šupljine - karakterizirani boli u desnom hipohondriju, ukazuju na potrebu za hitnom hospitalizacijom pacijenta.
 5. Pogođeni su srčani mišić (miokard) i unutarnja sluznica srčanih komora (endokardijuma) - kao posljedica je kratkoća daha, lupanje srca, aritmije, bolovi u prsima, razvija se zatajenje srca.
 6. Reumatska upala srčanog zida (reumatska bolest srca) često se ponavlja, a srčane mane postupno se formiraju.
 7. Uz reumatizam zglobova u jednom ili više zglobova odmah se pojavljuje iznenadna bol. Spojevi postaju crveni, otečeni i vrući. Najčešće pogađa koljeno, gležanj, zglobove zglobova, zglobove. Ponekad su zahvaćeni zglobovi kuka, ramena i mali zglobovi stopala i ruku.
 8. Istodobno s pojavom bolova u zglobovima, tjelesna temperatura počinje rasti. Tada se smanjuje tjelesna temperatura s reumom zglobova, a zatim ponovno raste. Simptomi reume obično nestaju unutar dva tjedna.

komplikacije

Razvoj komplikacija reumatizma određen je težinom, dugotrajnošću i kontinuiranom prirodom tečaja. U aktivnoj fazi reumatizma mogu se razviti neuspjeh cirkulacije i atrijska fibrilacija.

Ako ne obratite dovoljno pozornosti na simptome reumatizma, a niste na vrijeme konzultirati liječnika, sljedeće komplikacije mogu uzrokovati ovu bolest:

 • ući u kronični oblik, čije liječenje može potrajati i do nekoliko godina;
 • razviti oštećenja srca;
 • uzrokuju zatajenje srca;
 • kao rezultat neuspjeha u srcu, izazvati poremećaje u cirkulacijskom sustavu, što pak može izazvati moždane udare, varikoze, bolesti bubrega, jetre, dišnih organa, organa vida itd.
 • uz pogoršanje svih gore navedenih simptoma i bolesti dovodi do smrti.

dijagnostika

Instrumentalne metode istraživanja uključuju:

 • EKG (kardiogram rijetko otkriva srčane aritmije);
 • Ultrazvuk srca;
 • Rendgensko ispitivanje (omogućuje vam određivanje povećanja veličine srca, promjenu njegove konfiguracije, kao i smanjenje kontraktilne funkcije miokarda);

Laboratorijska dijagnostika reumatizma:

 • Općenito, test krvi pokazuje povećanje ESR-a, pomak leukocita u lijevo, anemiju.
 • U imunološkoj analizi povećavaju se ASH titri, povećava se broj imunoglobulina razreda A, G, M, otkriva se C-reaktivni protein, anti-srčana antitijela i cirkulirajući imunološki kompleksi.

Liječenje reumatizma

Liječenje razmatrane bolesti nužno se provodi pod nadzorom stručnjaka, a najčešće se bolesnik smješta u medicinsku ustanovu. Postoji niz lijekova koji su nužno propisani pacijentima kao dio liječenja reume. To uključuje:

 • Antibakterijski lijekovi (penicilin s kasnijim prijelazom na bicilin5). U slučaju netolerancije na penicilin, može se koristiti eritromicin.
 • Kortikosteroidi za izražen protuupalni učinak: Prednizon. Budući da uporaba kortikosteroida utječe na metabolizam vode i soli, pacijentu se također propisuju pripravci kalija (Asparkam, Panangin).
 • nesteroidni protuupalni lijekovi: indometacin, ibuprofen, ksefokam, Revmoksikam, Dikloberl i drugi;
 • lijekovi za hiposenzibiliziranje;
 • imunosupresanti: azatioprin, klorbutin, klorokin, hidroksiklorokin;
 • glukokortikosteroidi: triamcinolon, prednizolon.
 • Aspirin. Uz reumatizam, ovaj lijek pomaže pacijentu da brzo oslobodi pacijenta od sindroma bola u zglobovima, da ukloni oticanje zglobova.

Hormonska terapija se danas rijetko koristi, a takvi se lijekovi propisuju samo u određenim kliničkim slučajevima.

Liječenje reumatizma provodi se prema posebnoj shemi. Sastoji se od tri faze:

 1. Faza 1. Terapija se provodi u bolnici, a traje od 4 do 6 tjedana. Prva faza je liječenje bolesti na vrhuncu aktivnosti.
 2. Faza 2 Ova faza je restorativna nakon intenzivne njege. To uključuje liječenje u posebnim sanatorijima ili odmaralištima.
 3. Faza 3. Ova faza je preventivna. To podrazumijeva godišnju preventivnu terapiju, registraciju kod reumatologa i stalni medicinski nadzor.

U bolnici se liječi akutni napad reumatizma. Pacijentu je propisan odmor. Terapija lijekovima ovisi o kliničkim manifestacijama i obliku patologije te uključuje:

 • glukokortikoidi,
 • protuupalni lijekovi
 • antibiotici,
 • sredstva za stimuliranje imunološkog odgovora tijela,
 • sedativni oblici doziranja.

U prisustvu lezija srca, koriste se srčani glikozidi i diuretici.

Prognoza reumatizma ovisi o težini oštećenja tkiva srca i zglobova (tj. O prisutnosti i opsegu miokardioskleroze, naravi oštećenja srčanih zalistaka). Ako je eliminacija reumatskog napada započela na vrijeme, onda bolest dobro reagira na liječenje, a život pacijenta nije u opasnosti. Često nepovoljni recidivi često se ponavljaju.

Narodni lijekovi

Primijeniti narodne lijekove za reumatizam je potrebno samo nakon pristanka liječnika.

 1. Bujon od akonita. Stavite 10 g akonitnog korijena u posudu i ulijte 500 g vode. Proizvod kuhajte 2 sata na laganoj vatri. Zatim ohladite, procijedite i trljajte zahvaćena područja 3 puta dnevno.
 2. Limun. Tinktura na citrusima stimulira cirkulaciju i ublažava upalne manifestacije. Dva velika limuna se izrežu zajedno s kore, uliju 0,4 litre votke ili razrijeđenog alkohola u staklenu posudu, čepom i inzistiraju na osvijetljenom mjestu tri dana. Koristite tekućinu izvana, za trljanje, nakon čega slijedi zagrijavanje vunenim tkaninama.
 3. Ulijte 10 g biljke Hypericum s 1 šalicom vruće vode, kuhajte 30 minuta na laganoj vatri, ohladite i istresite. Uzmite s reumatizmom 0,3 šalice 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Čuvati najviše 3 dana.
 4. Pijte svaki dan za 2-3 čašice izvarka žigom kukuruza. U čaši vode s vrhom uzmite čajnu žličicu sirovina, pirjajte 10 minuta. Pijte 6-8 tjedana. Potreban je najtvrdokorniji mišićni reumat.
 5. Zrak (korijen) za kupku. 2 žlice sitno sjeckanog trske rezanog lišća uliti 1 litru kipuće vode, kuhati 20 minuta, inzistirati 30 minuta i procijediti. Uzmite kupku (35-36 ° C) danju ili noću za reumatizam i giht. Tijek liječenja: kupke.

prevencija

Mjere usmjerene na prevenciju reumatizma uključuju:

 • pravodobno otkrivanje streptokokne infekcije, rehabilitacija infektivnog fokusa;
 • poboljšanje higijenskih, društvenih i životnih uvjeta rada i života;
 • kaljenje;
 • profilaktičke antimikrobne i protuupalne lijekove u jesenskom i proljetnom razdoblju.

Sekundarna prevencija reumatizma uključuje sljedeći plan djelovanja:

 1. Ako je bolest aktivna, onda uvijek trebate biti pod kontrolom reumatskog kardiologa. Prvo posjetite liječnika svaki mjesec 3 mjeseca od početka razvoja bolesti, a nakon 1 puta po kvartalu. Preduvjet je potražiti savjet od neurologa, ORL, okulista, zubara, ginekologa.
 2. Testiranje plazme treba provoditi 6 puta godišnje, a analizu urina treba uzimati do 4 puta godišnje.
 3. Prevencija reumatizma temelji se na obveznom obavljanju dijagnostičkih aktivnosti. Trebaju se provoditi kvartalno.
 4. Test krvi za reumatske testove provodi se 4 puta godišnje. Ako je došlo do slabljenja procesa i njegovog prijelaza u neaktivnu fazu, onda bi reumatski kardiolog trebalo posjetiti 2-4 puta godišnje.

Dodajte komentar Odustani od odgovora

© Sve informacije na web-mjestu Simptomi i liječenje dostupne su samo u informativne svrhe. Nemojte samozapošljavati, već se obratite iskusnom liječniku. | Korisnički ugovor i kontakti |

Reumatizam: simptomi u odraslih, smjernice liječenja

Reumatizam je ponavljajući upalni proces vezivnog tkiva, kojeg obično izaziva angina uzrokovana beta-hemolitičkim streptokokom i popraćena je oštećenjem vezivnog tkiva kardiovaskularnog i drugih sustava. Njihova imunološka aseptična lezija se razvija. Naime, upala vezivnog tkiva koje formira ligamente, tetive, srčane zaliske nije uzrokovana bakterijama, već abnormalnim imunološkim reakcijama.

U ovom članku možete saznati o uzrocima, mehanizmima razvoja, simptomima, metodama otkrivanja i liječenja reumatizma kod odraslih.

Prije nekoliko desetljeća reumatski napadi uzrokovali su brzi razvoj srčanih bolesti i doveli do razvoja teških komplikacija, au nekim slučajevima čak i do smrti pacijenta. Međutim, pojava antibakterijskih lijekova promijenila je ovu situaciju i sada se bolest ne može samo liječiti, već i prelaziti u fazu dugotrajne remisije, odnosno gotovo ne ometa pacijenta.

Prema statistikama, žene češće pate od reumatizma, ali nakon početka menopauze ovi indikatori postaju jednaki. U rizičnu skupinu obično spadaju osobe mlađe dobi i djeca od 7 do 15 godina, dok mlađa djeca, starije i slabije pate rjeđe. Po pravilu, po prvi put se reumatizam javlja u jesenskim ili zimskim mjesecima, prema statistikama, učestalost njegove pojave je oko 0,3-3%.

razlozi

Sljedeće bolesti mogu uzrokovati razvoj reumatizma:

Nakon svake prethodne streptokokne infekcije, otprilike 97% pacijenata razvija imunitet, ali drugi nemaju takvu obrambenu reakciju, a infekcija se kasnije komplicira reumatskim napadom.

Sljedeći čimbenici mogu doprinijeti razvoju bolesti:

 • mlade dobi;
 • loši komunalni uvjeti;
 • teška ili česta hipotermija;
 • alergijske reakcije;
 • genetska predispozicija.

Nakon infekcije beta-hemolitičkim streptokokom, imunološki sustav počinje proizvoditi anti-streptokokna antitijela, koja zajedno s antigenima tvore imunološke komplekse u krvi. Kružeći u tijelu, počinju se naseljavati na vezivnom tkivu kardiovaskularnog sustava i izazivaju lansiranje aseptične (bez klica) nekroze.

Streptokokni antigeni koji se pojavljuju u krvi imaju toksični učinak na srce, a oštećenje miokarda je još više otežano. S ponovljenim prodiranjem infekcije u krvotok, hipotermijom ili stresnim napadima, ova autoimuna reakcija postaje još izraženija, uzrokuje pogoršanje i kasniji progresivni tijek reumatizma.

Reumatske promjene u vezivnom tkivu odvijaju se u sljedećim fazama:

U sluzničnim lezijama kolagenska vlakna bubre i lome se. Ako se u ovoj fazi bolest ne liječi, onda se fibrinska vlakna nepovratno uništavaju i razvija se fibrinoidna nekroza staničnih elemenata. Na početku granulomatoznog stadija zone nekroze formiraju se ograničena područja rastućih stanica, a fokus reumatske lezije ulazi u posljednji stadij skleroze (ožiljke).

simptomi

1-2 tjedna nakon ponovnog prijenosa streptokokne infekcije, pacijent ima sljedeće simptome:

Vrlo su slične običnoj prehladi, ali su uzrokovane streptokoknom, a ne virusnom infekcijom. Karakteristična razlika je bol i oticanje velikih zglobova zglobova: lakat, gležanj, koljeno, rame ili zglob.

Artralgija (bol u zglobovima) s reumom je nestabilna ili migratorna. Prvo se pojavljuju u jednom od zglobova, a zatim se proširuju na ostale. Njihov je karakter višestruko ili simetrično. Koža preko zahvaćenih zglobova postaje otečena, crvena i vruća na dodir. Spoj je jako ograničen u kretanju. Nakon otprilike nekoliko dana, ozbiljnost ovih pojava se smanjuje, ali umjerena bol traje dugo.

Nadalje, reakcija imunološkog sustava uzrokuje razvoj reumatskog karditisa, koji se manifestira sljedećim simptomima:

Takve su lezije otkrivene u približno% bolesnika.

Reumatska bolest srca dovodi do poraza nekih ili svih membrana srca. U pravilu su zahvaćeni miokard i endokard, ali u posebno teškim slučajevima upala se može proširiti na sve slojeve srca. Takva lezija naziva se pancarditis. U nekim slučajevima, reumatizam je samo oštetio miokard.

Difuzni miokarditis uzrokuje otežano disanje, brz puls, kašljanje s naporom, prekide i bolove u srcu. U slučaju teške patologije, pacijent može razviti zatajenje srca, što dovodi do pojave srčane astme i plućnog edema. Puls pacijenta u takvim slučajevima postaje aritmičan i slab. Uz povoljan tijek bolesti, difuzni miokarditis dovodi do kardioskleroze.

Endokarditis i endomiokarditis uzrokovani reumatizmom uzrokuju oštećenje mitralnog, aortnog ili desnog atrioventrikularnog ventila. Posljednje dvije strukture ventila manje su zahvaćene.

Ako se na pozadini reumatizma razvije perikarditis, tada njegove manifestacije nisu specifične za reumatizam. Izražavaju se u bolovima koji postaju jači kod kašljanja i kratkog daha.

Reumatizam kod odraslih može dovesti do oštećenja živčanog sustava. U takvim slučajevima, pacijent ima simptome reumatske koreje:

 • trzanje mišića;
 • slabost mišića;
 • apatija;
 • kožne manifestacije: prstenasti eritem i reumatski čvorići.

Kada se pojavljuje prstenasta eritema na koži blijedo ružičasti osip u obliku prstenastih mjesta na tijelu i nogama. Reumatski čvorići su sjedilački, bezbolni, gusti dodiri, zaobljeni, brojni ili izolirani čvorići koji su lokalizirani oko velikih ili srednjih zglobova zglobova.

Kod teškog reume, organi trbušne šupljine, bubrega i pluća pate od:

 • Zbog oštećenja plućnog tkiva pacijent ima znakove suhog ili eksudativnog pleuritisa ili upale pluća.
 • Ako je bubreg uključen u patološki proces, tada pacijent razvija nefritis, praćen pojavom crvenih krvnih stanica i proteina u urinu.
 • Kod reumatskih lezija trbušnih organa dolazi do boli, povraćanja i prenaprezanja abdominalnih mišića zbog upalnog procesa.

Moguće komplikacije

Razvoj komplikacija reumatizma ovisi o težini, trajanju i kontinuitetu recidiva.

U aktivnoj fazi pacijenti mogu započeti fibrilaciju atrija i zatajenje srca. Osim toga, s dugim tijek bolesti značajno utječe na stanje zglobova i može dovesti do invalidnosti.

dijagnostika

Dijagnostički znakovi i simptomi reumatizma razvijeni su 1988. i podijeljeni su u "male" i "velike".

"Manji" oblici reumatizma su:

"Velike" manifestacije reumatizma su sljedeće:

Sljedeće laboratorijske pretrage mogu potvrditi činjenicu da je streptokokna infekcija prenesena:

 • test krvi na antistreptokinazu, antistreptolizin i antihijaluronidazu;
 • zasijavanje bakterijske flore ždrijela.

Ako se utvrdi najmanje 1-2 velika i 2 mala kriterija i potvrdi prenesena streptokokna infekcija, postavlja se dijagnoza reumatizma.

Da bi se pojasnilo stanje tkiva srca i drugih organa, pacijentu su propisane sljedeće studije:

liječenje

Kod aktivnog reumatizma pacijent je hospitaliziran. On je propisan odmor. Kako bi se uklonile manifestacije reumatizma, pacijentu se propisuju sljedeći lijekovi:

 • nesteroidni protuupalni lijekovi: indometacin, ibuprofen, ksefokam, Revmoksikam, Dikloberl i drugi;
 • lijekovi za hiposenzibiliziranje;
 • imunosupresanti: azatioprin, klorbutin, klorokin, hidroksiklorokin;
 • glukokortikosteroidi: triamcinolon, prednizolon.

Hormonska terapija se danas rijetko koristi, a takvi se lijekovi propisuju samo u određenim kliničkim slučajevima.

Ako pacijent ima infekciju u nazofarinksu ili grlu, reorganizira se. U takvim situacijama mogu se propisati penicilinski antibiotici i razne antiseptičke otopine.

Nakon spuštanja akutnih reumatskih manifestacija, pacijentu se preporučuje liječenje u odmaralištima južne obale Krim ili Kislovodsk. U budućnosti, pacijent treba povremeno uzimati sredstva za jačanje zglobnog tkiva i tijek nesteroidnih protuupalnih lijekova.

pogled

Prognoza reumatizma ovisi o težini oštećenja tkiva srca i zglobova (tj. O prisutnosti i opsegu miokardioskleroze, naravi oštećenja srčanih zalistaka). Ako je eliminacija reumatskog napada započela na vrijeme, onda bolest dobro reagira na liječenje, a život pacijenta nije u opasnosti. Često nepovoljni recidivi često se ponavljaju.

Koji liječnik treba kontaktirati

Kada temperatura raste, oteklina i crvenilo kože u velikim zglobovima pacijenta trebaju se konzultirati s reumatologom. Da bi se dobila detaljnija slika bolesti, pacijentu su propisane krvne pretrage za utvrđivanje reumatskih čimbenika, C-reaktivnog proteina i drugih krvnih parametara. Ako je potrebno, liječnik može uputiti pacijenta otorinolaringologu na pregled i rehabilitaciju nosa i ždrijela. Za dobivanje podataka o stanju tkiva srca i drugih organa provode se ehokardiogram, EKG i ultrazvuk, te konzultira kardiologa i kardiokirurga.

Reumatizam u odraslih može započeti u ranoj dobi i nakon pojave simptoma oštećenja kardiovaskularnog sustava, pacijent pokazuje znakove oštećenja zglobnog tkiva. Ako se ne liječi, bolest može dovesti do razvoja zatajenja srca i fibrilacije atrija. Ako se reumatizam produži, zglobovi zglobova se uništavaju, što značajno narušava normalnu pokretljivost zglobova.

O reumatizmu u programu Pro Health:

TV kanal Arkhyz 24, Zdravstvena programska tema “Reumatizam: bolest iz djetinjstva” (od 3:45 min.):

Pogledajte popularne članke

odgovor Nije odgovor

Pomozite djeci

Korisne informacije

Obratite se stručnjacima

Usluga snimanja telefona stručnjacima u Moskvi:

Informacije se daju samo u informativne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih znakova bolesti, obratite se liječniku.

Urednička adresa:, Moskva, ul. 3. Frunzenska, 26