Sanatorij nakon zamjene kuka

Artritis

Operacija, čak i na najvišoj razini, bez kvalitetnog postoperativnog liječenja neće imati učinka. Sveobuhvatna rehabilitacija nakon artroplastike kuka - vježba terapija, fizioterapija, prevencija komplikacija - omogućuje vam da dobijete puni potencijal ovog tipa liječenja. Bez rehabilitacije riskirate uštedu boli, hromost, ograničen raspon pokreta.

Uvodni brifing

Nakon artroplastike kuka, rehabilitacija se nastavlja u prosjeku 3 mjeseca. Sastoji se od etapa, od kojih svaka ima svoj sustav mjera medicinske rehabilitacije temeljen na tjelesnim vježbama i pomoćnim postupcima. Fazni terapeutski učinak na protetski segment omogućuje vam da spriječite komplikacije, brzo eliminirate edem i bolne simptome, temeljito razvijete ud, obnavljajući performanse nogu.

Dobar i miran šav za oko 3 dana nakon operacije.

Nadamo se da ste se unaprijed pobrinuli za takav uređaj.

Fizikalne vježbe planira i optimizira rehabilitolog u skladu s uvjetima i pojedinačnim kriterijima. Kod kuće ćete morati uzeti ozbiljno kontraindikirane vrste aktivnosti, trenirati strogo prema uputama, bez prisiljavanja tereta, uvijek dolazite na kliniku na zakazane preglede, a za bilo kakve patološke manifestacije (bol, oticanje, hematom itd.) Odmah kontaktirajte svog liječnika.

Opća načela rehabilitacije

Ciljevi rehabilitacije su sljedeći:

 • potpuna eliminacija upalnog procesa i boli, koje su posljedica operativnih manipulacija;
 • normalizaciju stanja mišićno-ligamentnog kompleksa, koji u harmoničnom pokretu uzrokuje zglobne kosti (zdjelične i femoralne);
 • snažno vezanje dijelova proteze s kostima, što se postupno događa tijekom prirodnih reparativnih procesa obnove koštanog tkiva;
 • spriječiti razvoj negativnih posljedica.

Tretman lijekovima

Nakon operacije morate strogo uzimati sve propisane lijekove, to je od vitalnog značaja. A ako netko vjeruje da je štetan za tijelo, onda problemi nisu daleko.

Uključuje uzimanje ili injekcije određenih ljekovitih pripravaka, i to:

 • antibakterijski lijekovi iz spektra antibiotika (od razvoja infekcije);
 • antikoagulantni lijekovi-zaštitnici (od venske tromboze);
 • nesteroidni protuupalni lijekovi (protiv bolova i upala);
 • gastroprotektore i lijekove koji poboljšavaju rad urinarnog trakta;
 • proteinske i kalcijeve dodatke za ubrzavanje regeneracije koštanih i mišićnih struktura.

Sveobuhvatna fizioterapija

Fizioterapija je izvrsna dopuna motoričkom oporavku.

To su postupci elektromiostimulacije, elektroforeze, UHF-a, lazernog lijeka, masaže, balneoterapije i blatnog lijeka, s ciljem:

 • smanjenje boli i oticanja;
 • uklanjanje spazmodičnih pojava u mišićima;
 • stimuliranje cirkulacije krvi i limfocirculacije u strukturama problemske noge;
 • povećavaju tonus mišića i jačaju ligamente;
 • aktiviranje izmjenjivih i regenerirajućih procesa u donjem ekstremitetu.

Rehabilitacija nakon zamjene kuka kod kuće iu bolnici je prilično dug i naporan proces koji zahtijeva snagu i strpljenje. No, s ispravnom organizacijom, radna sposobnost se vraća već na kraju 10. tjedna. U slučaju kompliciranih postoperativnih faza, oporavak nakon zamjene zgloba kuka najvjerojatnije će trajati 2 puta duže.

Postoji izravan odnos, pacijenti koji nisu pretili i vode aktivan životni stil, koliko god je to moguće, prije operacije, obnavljaju se brže od drugih.

Opis faza rehabilitacije

Potrebno je 10 tjedana za glavni oporavak nakon artroplastike kuka. Od toga, 3 tjedna je rana faza, od trećeg do desetog tjedna je kasna faza. I sve to vrijeme potrebno je obaviti plodonosne zadatke i vježbe za rehabilitaciju nakon artroplastike zglobova kuka, koju diktira kirurg i rehabilitacijski terapeut. Zajedno, stručnjaci čine učinkovitu shemu fizikalne terapije.

Suština vježbi treninga sastoji se u ponovnoj upotrebi, redovitoj ponavljanju i dosljednom povećanju tjelesnih aktivnosti, koje postupno poboljšavaju pokazatelje tjelesne aktivnosti, dinamički se poboljšavaju i vraćaju na posao. Nakon cijelog navedenog vremena nakon operacije na zglobu kuka, rehabilitacija se konačno ne završava. Sva postignuća na koja je pacijent tako dugo hodao i, napokon, ostvario nježnu, bezbolnu slobodu kretanja, potrebno je učvrstiti.

Izvanredni lječilišta, gdje se provodi pravilna rehabilitacija nakon djelomične zamjene i totalne artroplastike kuka, nalaze se u Lenjingradskoj regiji, Krasnodarskom teritoriju i Kareliji. Ako govorimo o stranim europskim odmaralištima, ovdje definitivno vode Teplice i Yakhimov, koji se nalaze na području Češke.

Rana faza

Operirana osoba odmah nakon intervencije s operacijskom dvoranom prelazi na intenzivnu njegu 24 sata. To se radi kako bi se kontrolirali glavni funkcionalno značajni pokazatelji stanja tijela: broj otkucaja srca, disanje, krvni tlak itd., Što je nužno nakon svakog kirurškog zahvata. Odmah nastavite s antibiotskom terapijom i uvođenjem antikoagulanata, uzmite testove, a ako postoji potreba, izvršite transfuziju krvi. Vježbe za disanje propisane su kako bi se spriječilo zagušenje pluća.

Kompresijske manžete koriste se za sprečavanje tromboze.

Od drugog dana pa sve do kraja trećeg tjedna rehabilitacije nakon zamjene zgloba kuka, u stacionarnom dijelu se provodi klinička njega i rehabilitacija. Pacijent će biti poremećen bolom, što je normalna reakcija tijela, stoga će, osim primanja NSAIL-a, biti prikazana i fizioterapija i lokalno suhe obloge. Oni će ukloniti otekline koje se nalaze na vanjskom mekanom pokrovu preko zamijenjenog spoja. Bol i oteklina, čim se šav liječi, prestat će uzrokovati patnju.

Artromot se koristi od drugog dana nakon operacije zbog pasivnog razvoja zglobova.

Iscrpljujuća bol ne mora trpjeti, ona će negativno utjecati i na vaš psihološki stav i na djelovanje glavnih unutarnjih organa i sustava, kao što su srce, želudac, crijeva, krvožilni i respiratorni sustav. Njihova disfunkcija će ometati normalno pokretanje mehanizama samoregulacije i regeneracije. Stoga ne mučite sebe i svoje tijelo, koje je već oslabljeno: ako je to nepodnošljivo bolno, recite medicinskoj sestri ili liječniku o tome i dobit ćete potrebnu pomoć. Ako su bolne manifestacije slabe, onda je, naravno, bolje da ih ne zlorabite anestezijom.

Pa, sada pređimo na razmatranje pitanja: kako se provodi aktivacija osobe:

  Hodanje po štakama moguće je 2-3 dana u laganom režimu, oslanjajući se na štake ili hodalice. Tehnika posjedovanja sredstava za potporu i način kretanja pri kretanju u pacijentovom prostoru obično se podučava u preoperativnom pripremnom razdoblju. Pješačenje u prvim danima dopušteno je samo pod vodstvom metodologa-instruktora.

U to vrijeme, drenažne cijevi će biti smještene u ranu, pa čak iu odsustvu boli, hodanje neće biti zadovoljstvo.

Prvi put se primjenjuje sljedeće pravilo - pacijent ili hoda ili leži vodoravno, nemoguće je dugo sjediti.

Pri prelasku noge povećava se rizik od dislokacije.

Vježba je sigurna i može se izvesti bez posebnih ograničenja.

Ako je teško povući nogu na površinu, uklonite čarapu.

U ovoj vježbi, palac treba izgledati strogo prema gore.

Pokušajte gurnuti poplitealnu šupljinu.

U ovoj vježbi glutealni mišići rade.

Nakon izlaska iz bolnice nakon protetskog zgloba kuka, rehabilitacija prema ovom scenariju nije teška praksa kod kuće. Međutim, predloženi raspon aktivnosti treba dopuniti, jer tada dolazi do kasne faze oporavka, za koju postoje određeni standardi.

Kasno razdoblje

Uspješno završene rane faze rehabilitacije završene su iscjedkom bolesnika iz bolnice. Sada je potrebna ili rehabilitacija nakon operacije kuka, ili u specijaliziranom centru za liječenje i rehabilitaciju. Nakon operacije bit će organizirana kvalitetna, profesionalna rehabilitacija, zglob kuka kod kuće teško će se moći razvijati tako sveobuhvatno i kompetentno. Ako, naravno, niste sami ortopedski traumatolog ili instruktor terapije vježbanja.

Vježbanje na ravnotežu omogućuje vam korištenje stabilizatora mišića koji nisu uključeni u rad normalnog života.

Koje su specifičnosti kasne rehabilitacije nakon zamjene zgloba kuka i koje se nove vježbe dodaju?

 1. Pješačenje, počevši od 22 dana, provodi se do 3-4 puta dnevno oko pola sata, a bliže trećem mjesecu, ukupno trajanje šetnje treba biti oko 4 sata. Prilikom kretanja važno je razraditi ispravnu postavku tijela i hoda, riješiti se uobičajenih prilagodljivih položaja i pokreta kojima se osoba koristila mnogo prije operacije.
 2. Hodanje s opterećenjem punog volumena na protetski ud je moguće u razdoblju od 1 do 1,5 mjeseca ako se koristi model proteze s fiksacijom cementa. Ako je primijenjena metoda bez cementa, nepoželjno je napraviti potpunu podršku sve dok ne prođe najmanje 2 mjeseca.
 3. Otkazivanje štaka i šetača, u pravilu, događa se na prijelazu od 1,5-2 mjeseca, a zatim se pacijent prebacuje na štap. Ne preporuča se prestati uzimati štap dok se šepanje ne izgubi i dok se ne hoda, pojavljuje se apsolutno povjerenje.
 4. Kasna rekonstruktivna gimnastika nakon artroplastike kuka uključuje raznovrsnije i aktivnije oblike treninga, ali preporučuje vas liječnik. Predlažemo da se upoznate s uobičajenim metodama fizikalne terapije koje se obično koriste u specijaliziranim centrima.
 • Radite s gumenom trakom, s vježbama za abdukciju i savijanje udova s ​​otporom (nemojte križati noge!).

   Možete upotrijebiti oklop ili jednostavno stavite ruke na koljena ako vam nedostaje.
  Početni položaj u ležećem položaju. Naizmjence savijte noge u zglobovima koljena, podižući udove, smjer kretanja koljena - na sebi.

  Ruke se mogu staviti na trbuh ili istegnuti uz tijelo.

  Pokušajte spustiti pete na stražnjicu. Malo je vjerojatno da ćete uspjeti, ali cilj bi trebao biti takav.

  Rt je tijekom vježbe strogo usmjeren prema gore.

  Popravite nekoliko sekundi na krajnjoj točki.

  Možete dati dodatni teret stavljanjem zdravog stopala na vrh pacijenta.

  Bicikl je najbolji projektil za tjelesnu aktivnost.

  Udaljena faza

  Razumno je da će se rehabilitacija odvijati u kasnijim razdobljima nakon što se u sanatoriju zamijeni zglob kuka. Uz rehabilitaciju i metode fizičke kulture koje se provode na raznim rehabilitacijskim uređajima i opremi za vježbanje u teretani ili u vodenom okolišu, u zdravstvenim ambulantama specijaliziraju se za korištenje prirodnih ljekovitih izvora koji su jedinstveni u kemijskom i biološkom sastavu.

  Počnite posjećivati ​​bazen, to je vrlo korisno.

  U sanatoriji, oporavak nakon zamjene zgloba kuka temelji se na korištenju tečajeva peloidoterapije (primjena ljekovitog blata) i balneoterapije u obliku rap (mineralne), radonske, karbonske, biserne kupke, itd. organizma u vrijeme tretmana i plodonosno doprinose:

  • ojačati kosti, povećati izdržljivost mišića;
  • resorpcija kože, tetiva, mišićnih cicatricial formacija, povećava mobilnost ne samo u mjestu lokalizacije umjetnog zgloba, već iu drugim organima kostiju i hrskavice;
  • poboljšanje opskrbe krvi i prehrane u problemskim segmentima;
  • uklanjanje nadutosti struktura mekih tkiva;
  • oslobađanje od faktora boli, koji se često nastavlja uznemiravati na ovaj ili onaj način, čak i nakon dugog vremena od proteze;
  • konzistentnost središnjeg živčanog sustava, mentalna harmonija, pozitivan stav, normalizacija sna i dnevna snaga.

  Vježbajte hodanje svaki dan i ostanite zdravi!

  IZVORI:

  https://orthoinfo.aaos.org/en/recovery/total-hip-replacement-exercise-guide/
  https://cyberleninka.ru/article/v/reabilitatsiya-bolnyh-posle-endoprotezirovaniya-tazobedrennogo-sustava
  https://cyberleninka.ru/article/v/aspekty-reabilitatsii-patsientov-posle-endoprotezirovaniya-tazobedrennogo-sustava
  https://cyberleninka.ru/article/v/reabilitatsiya-bolnyh-posle-endoprotezirovaniya-tazobedrennogo-sustava-1
  https://www.lahey.org/uploadedFiles/Total%20Hip%20Arthroplasty.pdf

  Dodajte komentar Odustani od odgovora

  Nikolaj:

  20.11.2018 u 16:02

  Nakon potpune zamjene kuka prošla su dva mjeseca. Prolazim rehabilitaciju kod kuće. Je li moguće nakon isteka takvog razdoblja saviti nogu u t / w spoju više od 90 stupnjeva ili je to doživotna preporuka?

  Artusmed - konzultant:

  27.11.2018 u 14:48

  Osobito prema "uputama" za 8 tjedana to je već moguće, ali bolje je to pažljivo i pažljivo slušati senzacije.

  Tamara:

  23.10.2018 u 11:50

  Nakon potpune zamjene kuka, u sanatoriju Karlovy Vary liječnik je propisao injekcije plina i suhu kupku ugljičnog dioksida (vrećicu). Liječnik koji me operirao u Moskvi rekao je da se to ne može učiniti. Koga slušati?
  U Moskvi su propisani magnet i laser, au Češkoj se ti postupci ne propisuju nakon protetike.
  Koga slušati? Pomozi mi da shvatim.

  Artusmed - konzultant:

  23.10.2018 u 17:01

  Gasni kadrovi koje ste odredili? Kupka s ugljičnim dioksidom definitivno neće negativno utjecati. Preporučamo da pitate liječnika u Moskvi - zašto ne i ove procedure?

  Tamara:

  11/03/2018 u 5:22 am

  Propisane su injekcije: leđa, koljena i neoperirani hip.
  Operativni liječnik je odgovorio da mi suhe kupke ugljičnog dioksida ne bi naškodile, štetile bi protezi.
  Od suhog se moralo napustiti.

  Vladimir:

  29.07.2018 u 12:22

  6. veljače ove godine sam slomio vrat bedra lijevoj nozi, napravio protetiku, uklonio šavove, dobro vježbam terapiju, prošlo je 35 dana, kada sam prestala spavati i prešla na badik

  Artusmed - konzultant:

  29.07.2018 u 15:21

  Vladimir:

  24.07.2018 u 17:32

  Operacija TBS s pomicanjem lijeve noge prije 5 tjedana. Nakon spavanja (nije) ili sjedenja dulje od 30-40 minuta ne mogu stajati bez akutne boli u mišjem potkoljenici moje lijeve noge, ali pri hodu se bol ne smanjuje kako je noga natečena.

  Artusmed - konzultant:

  25/07/2018 u 9:36 am

  Dobar dan, Vladimir! Nije posve jasno o kakvoj se operaciji radi i što se podrazumijeva pod raseljavanjem?

  Vjačeslav:

  10.8.2017. U 1:32 sati

  1. lipnja imao sam postupak zamjene kuka. Postoperativni šav i dalje brine. Nešto više nalik na tjelovježbu ili vježbanje vježbanja, on pocrveni, posebno u donjem dijelu, boli i čini se da je vruć. Temperatura tijela je normalna. Prije tjedan dana uzeo je krvni test, također normalan.

  Artusmed - konzultant:

  09.01.2017 u 12:01 sati

  Općenito, to je normalno, ali bolje je posjetiti liječnika.

  Nikolaj:

  16.06.2017 u 10:17 sati

  Iz šava nakon endoprotezirovaniya hip joint izašao kao komad mesa

  Gdje je bolje proći rehabilitaciju nakon zamjene zgloba kuka - u sanatoriju, medicinskom centru?

  Najradikalniji način liječenja osteoartritisa koljena ili zgloba kuka je endoproteza, odnosno zamjena propale, deformirane artikulacije protezom. Ova operacija izbjegava invalidnost, čak i ako je osteoartritis dostigao 3. stupanj. Ali težak rad kirurga i značajni financijski troškovi pacijenta možda neće dati očekivani rezultat, ako se rehabilitacija ne provodi pravilno nakon endoproteze koljena ili zgloba kuka. Postoperativna rehabilitacija provodi se u nekoliko faza, au završnoj fazi preporučuje se tečaj u lječilištu za liječenje artroze.

  Prednosti rehabilitacije u lječilištu

  Pacijentima s bolestima lokomotornog sustava preporučuje se godišnje odlazak u lječilišta i odmarališta odgovarajućeg profila za liječenje osteoartritisa koljena, kuka i drugih zglobova. Također se obavlja i poslijeoperacijska rehabilitacija. U pravilu, pacijenti se otpuštaju iz bolnice 2-3 tjedna nakon operacije, a već od 15. dana može otići u sanatorij radi daljnje rehabilitacije. Možete ići tamo i kasnije, ali svakome tko je podvrgnut artroplastici preporuča se liječenje u lječilištu tijekom prvih mjeseci nakon operacije. Postoje i druge mogućnosti za postoperativnu rehabilitaciju:

  • odjel za rehabilitaciju na klinici, klinici;
  • specijalizirani rehabilitacijski centar.

  Prva opcija može biti besplatna ako se rehabilitacija provodi u istoj klinici gdje je izvršena endoproteza, ili u državnoj klinici u mjestu prebivališta. No često u ambulantama postoje rehabilitacijski odjeli širokog profila, a možda im nedostaju i određeni uređaji, simulatori potrebni za obnovu zglobova. S tog stajališta preferiraju se specijalizirani centri. U njihovom osoblju rade svi stručnjaci čije usluge pacijent može trebati nakon zamjene zglobova, dostupan je širok raspon postupaka i stvaraju se ugodni uvjeti za pacijente kojima je teško kretati se sami.

  Rehabilitacija nakon artroplastike koljena ili kuka u lječilištu ima svoje prednosti:

  • liječenje se kombinira s odmorom;
  • moteli se obično nalaze na mjestima s izvrsnom ekologijom;
  • pružaju se usluge liječenja blatom i balneoterapije;
  • sanatoriji su opremljeni najmodernijom opremom za fizioterapiju, programabilnim simulatorima;
  • održavaju se različite vrste masaža, vježbe terapijske terapije s instruktorom, dostupne su alternativne medicinske tehnike;
  • pacijentu se daje dijetalna hrana.

  No, sanatori, u pravilu, nisu specijalizirani za rehabilitaciju nakon endoproteze, to su opće institucije. Namijenjeni su osobama koje se mogu samostalno kretati, tako da prvo morate naučiti kako se koriste štake, vraćate osnovne samouslužne vještine. Dakle, najbolja opcija: nakon otpusta iz bolnice da se tečaj u specijaliziranom centru, a tek onda ići u sanatorij.

  Gdje mogu dobiti rehabilitaciju

  Mnogi pacijenti šalju se na liječenje osteoartritisa koljena, koksartroze kuka u operaciju u Izrael, drugi preferiraju njemačke klinike. U inozemnim zdravstvenim ustanovama rehabilitacija se provodi i nakon zamjene kuka, koljena i niza drugih velikih perifernih zglobova. Ali jedinice mogu platiti i za visokotehnološko kirurško liječenje gonartroze, koksartroze i naknadne rehabilitacije. U Rusiji, klinike, rehabilitacijski centri, sanatoriji za liječenje artroze, previše. Cijene su ovdje mnogo pristupačnije, a materijalna i tehnička osnova i razina usluge u mnogim institucijama odgovara svjetskim standardima.

  Moskva i Moskva

  Najpoznatija medicinska ustanova u glavnom gradu, u kojoj se liječe artroza zglobova koljena i druge bolesti zglobova - glavni moskovski gradski centar za artrozu, ili MGAC. Uz polikliniku i dijagnostički odjel, tu je specijalizirana reumatološka bolnica. Liječenje artroze u Moskvi također osigurava Artrološka bolnica Znanstveno-proizvodne udruge SKAL. Postoji mnogo klinika sa odjelima za rehabilitaciju, rehabilitacijskim centrima i sanatorijima u glavnom gradu i moskovskoj regiji, detaljne informacije o svakoj ustanovi, materijalnoj bazi, količini pruženih usluga, cijenama možete pronaći ako posjetite njihove službene web stranice.

  Ako je operacija provedena u centru grada Moskve za zamjenu kostiju i zglobova, rehabilitacija nakon zamjene koljena ili zgloba kuka zahtijevat će manje vremena i truda. Uostalom, ovdje se koriste tehnologije računalne navigacije, koje čine operaciju manje traumatičnom i smanjuju rizik od pogrešaka, ugrađene su suvremene endoproteze koje se dobro ukorijenile.

  A ipak bez postoperativne rehabilitacije ne može. Možete otići na:

  • mreže rehabilitacijskih centara „Dobrobit“;
  • lječilišta za liječenje artroze i drugih bolesti koja pripada medicinsko-rehabilitacijskom klasteru MEDSI (Otradnoe);
  • Središnja klinička bolnica za rehabilitaciju "Plava" (Okrug Solnechnogorsk);
  • centar za liječenje i rehabilitaciju Ministarstva zdravlja (Moskva);
  • privatni rehabilitacijski centar "Tri sestre" (Schelkovsky okrug).

  Sjeverozapadni savezni okrug

  Mnogo klinika liječi artrozu u St. Petersburgu, a bavi se i postoperativnom rehabilitacijom. Među njima su:

  • RC "Baltic";
  • RC "Savita" (sanatorij "Sjeverna rivijera" u Zelenogorsku);
  • VRTsTiO;
  • RC "MedExpress +";
  • Klinika za rehabilitaciju dina i istoimeni sanatorij u Sestroretsku;
  • Zdravstveni centar tvrtke BaltReaTech.

  U sjeverozapadnom saveznom okrugu vrlo su popularni karelijski sanatori za artroziju i liječenje kralježnice. U Kareliji postoje mnogi izvori ljekovitih mineralnih voda i mulja, ovdje su koncentrirane glavne naslage šungita - stijena koja se aktivno koristi u alternativnoj medicini. U okrugu Kondopoga nalazi se balneološko i blatno odmaralište „Marcial Waters“. U ovom lječilištu se za liječenje osteoartritisa koristi sapropel sulfidno muljno blato, a provodi se i cijeli niz mjera liječenja i rehabilitacije. U sanatoriju „Bijeli ključevi“ (Petrozavodsk) koristi se Gabozer-ovo ljekovito blato, obavljaju se schungitoterapija, fitofarmatski oblozi, razne vrste masaža i fizioterapija. Popularni su i lječilišta Kivach, ruski sjever i palače.

  Ostali gradovi

  Liječenje artroze u Nizhny Novgorod može se uzeti na slučajnost, osoba, medicinski centri, klinika Sadko, i medicinski centar okruga Volga. Rehabilitacija bolesnika s bolestima mišićno-koštanog sustava, uključujući i nakon zamjene kuka, zgloba koljena, provodi se u privatnom centru "Exarta" na Kazanskoj autocesti, rehabilitacijskom centru "City Clinic" na Kulibini. I sanatorij tretman i kompleks rehabilitacijskih mjera su dostupni u sanatorijima u naselju sela Zeleny Gorod, Solnechny sanatorija (Pavlovsky okrugu), i Gorodetsky (Aksentis selo, Gorodetsky okrugu).

  U Kirovu, liječenje gonartroze ili koksartroze, restorativne terapije nakon operacije provodi se u multidisciplinarnoj klinici "Alfa-Center Health". Za rehabilitaciju, možete kontaktirati Vyatka centar za fizičku kineziterapiju. Wellness centar profesora Neumyvakina, smješten u selu Borovitsa, Slobodsky District, nadaleko je poznat u Kirovu i regiji. Ovdje se tretman vodikovim peroksidom i sokom provodi prema metodama autora, vježbanju i nordijskom hodanju. Dostupne su usluge refleksologa, masera, razni fizioterapeutski postupci. Moguće je izvršiti rehabilitaciju nakon artroplastike zgloba kuka ili koljena u sanatorijima „Hammer“, „Vyatskiye Uvaly“, „Kolos“.

  Artroplastika kuka u Novosibirsku provodi se u gradskim i regionalnim kliničkim bolnicama, u klinici NIITO. Rehabilitacija je moguća u medicinskom centru "Axis", au području postoje sanatoriji za liječenje artroze - "Gold Coast", "Azure", "Sibirski", sanatorij-resort "Lake Karachi". U desecima gradova, centri za rehabilitaciju i kineziterapiju djeluju prema metodi dr. Bubnovskog, uključujući St. Petersburg, Rostov-na-Don, Samaru, Novosibirsk. U Ryazanu, Medicinski centar za oporavak bavi se liječenjem i rehabilitacijom bolesnika s bolestima lokomotornog sustava.

  Praktično u svakom velikom gradu Ruske Federacije dostupni su i liječenje koksartroze i druge vrste artroze, uključujući zamjenu endoproteze i rehabilitaciju. Za potpuni oporavak i opći oporavak, vrijedi ići u sanatorij, na mjesto. Odabirom zdravstvene ustanove, morate se upoznati s programom liječenja i rehabilitacije, raspitati se o cijenama, recenzijama drugih pacijenata.