Kako razviti nogu nakon frakture gležnja?

Istezanje

Lomljenje gležnja u praksi traumatologa javlja se u 20 od 100 slučajeva koji uključuju oštećenje kostiju ljudskog kostura. Učestalost ozljeda povezana je s obilježjima anatomije, kao i sa činjenicom da ovaj dio noge ima težinu pri hodu.

Najmanje 3% fraktura u ovom području skočnog zgloba kod odraslih bolesnika izaziva invalidnost, što je pokazatelj velike ozbiljnosti takvih fraktura.

Postupci (kao važan proces rehabilitacije) nakon prijeloma nogu biraju se individualno od strane traumatologa, uzimajući u obzir stanje pacijenta i razinu složenosti prijeloma. Ciljevi programa obnove su brzi povratak zdravlja oštećene noge, obnova punih motoričkih funkcija skočnog zgloba, normalizacija cirkulacije krvi i regeneracija živčanih tkiva.

Kako razviti nogu nakon prijeloma

Sanacija prijeloma (nakon uklanjanja žbuke) uključuje:

 • masaža za normalizaciju protoka limfe i protoka krvi;
 • Posebna gimnastika i skup vježbi za razvoj oštećenih tetiva i zglobova;
 • korekcija uobičajenog početnog izbornika kako bi se pacijentu osigurala uravnotežena i hranjiva prehrana.


Rehabilitacija nakon frakture gležnja je proces koji zahtijeva strpljenje. Ovisno o težini ozljede, prisutnosti komplikacija i dobi bolesnika, trajanje rehabilitacijskog tretmana ozlijeđenog ekstremiteta varira od 1 do 3-4 mjeseca.

Prateći zahtjeve traumatologa, u skladu s pravilima u multidisciplinarnom pristupu oporavku od ozljede, razdoblje rehabilitacije se smanjuje.

Tijekom rehabilitacije pravilna prehrana je od velike važnosti za razvoj nogu nakon preloma gležnja, jer uravnotežena prehrana bogata mikroelementima, vitaminima i hranjivim tvarima ubrzava regeneraciju tkiva nakon traume.

Da bi se razumjelo kako se brzo vratiti u normalan život nakon traume ovog tipa, svi aspekti regenerativne terapije trebaju se detaljno razmotriti.

Fizički postupci terapija

Rehabilitacija nakon frakture gležnja nakon uklanjanja žbuke uključuje sljedeći popis fizikalnih postupaka koji normaliziraju funkciju ozlijeđenog ekstremiteta:

 • utjecaj na oštećena tkiva visokofrekventnim elektromagnetskim poljem kroz mišićna vlakna;
 • uvođenje lijekova koji sadrže kalcij u koštano tkivo;
 • terapija koja zahtijeva restauraciju koštanog tkiva pomoću udarnih valova i impulsa akustičnog tipa;
 • izloženost UV zrakama različitih valnih duljina oštećenom koštanom tkivu za apsorpciju fosfora i kalcija;
 • magnetska terapija za stimuliranje živčanog i mišićnog tkiva.

Uz ove metode traumatolog propisuje i posebne vježbe nakon prijeloma gležnja (skup vježbi) koje pridonose daljnjem oporavku pacijenta i uklanjanju problema s pokretljivosti u skočnom zglobu.

Počinju predavanja nakon 7-10 dana nakon uklanjanja gipsa u odsutnosti komplikacija. Kada se fragmenti kosti zamijene, tkiva su inficirana, implantat se odbacuje (utvrđuje se kirurškom intervencijom ako je potrebno), a manifestacije deformanata artroze za pacijenta nisu propisane sve dok se ne otklone identificirane komplikacije.

Fizikalna terapija

Terapeutsku gimnastiku u slučaju frakture gležnja nadzire ne samo traumatolog, već i instruktor tjelovježbe. Prilikom odabira aktivnosti koristi se individualni pristup. Uzimaju se u obzir starost pacijenta, njegovo opće zdravstveno stanje, prisutnost kroničnih bolesti, patologija i složenost ozljede.

Paralelno s vježbama dodjeljuju se i kupke s biljnim ekstraktima i morskom soli. Postupak normalizira cirkulaciju krvi u ekstremitetu nakon uklanjanja gipsa iz nje. Preporučuju se blatne kupke, obloge od gline i neki nježni spa tretmani (uz dopuštenje traumatologa).

Princip terapije vježbanja za frakturu gležnja je postupno povećanje opterećenja na obnovljenoj nozi kako bi se izbjegle moguće komplikacije i ozljede.

Primjer kompleksa satova fizikalne terapije je popis takvih vježbi kao što su:

 • restorativne vježbe pomoću simulatora i ekspandera;
 • fizikalna terapija nakon frakture gležnja uključuje vježbe manipulacije malih predmeta pomoću prstiju;
 • naizmjenično hodanje na petama i nogama;
 • produljenje i savijanje koljena, gležnja;
 • drži malu kuglicu s obje noge;
 • čučnjevi s potporom (ili bez nje) na jednoj i dvije noge.

Rehabilitacija nakon frakture gležnja zahtijeva korištenje sportske obuće s ortopedskim ulošcima, kako pri kretanju na kratke udaljenosti, tako iu sklopu fizikalne terapije.

Primjerena je umjerena atletska opterećenja pod nadzorom instruktora u obliku plivanja i biciklizma (ili treninga na veslačkom stroju i biciklu).

masaža

Masaža nakon prijeloma gležnja nužan je postupak za oporavak nakon ozljede, što pridonosi normalizaciji cirkulacije u oštećenim tkivima, kao i kataliziranju inervacije u njima.

Najbolje vrijeme za sesiju je večer (prije spavanja) i jutro (odmah nakon buđenja).

Tijekom prvih sesija lijekovi se koriste u obliku gelova i masti, koji imaju anestetički učinak. Rehabilitacija nakon prijeloma nogu uključuje medicinsku podršku za ovaj postupak. To je potrebno kako bi se smanjio rizik od nelagode, bolova i grčeva u ekstremitetu. U 3-4 sesije, ti lijekovi više nisu potrebni, jer će se mišići, živčano tkivo i ligamenti početi oporavljati.

Masaža nakon ozljede najprije se provodi pod nadzorom liječnika ili instruktora tjelovježbe. Nakon 5-7 (ili 10) dana uz dopuštenje liječnika, dopušteno je provesti postupak kod kuće.

Postoji niz kontraindikacija koje ne dopuštaju korištenje masaže nakon zadane ozljede ekstremiteta. Potrebna je konzultacija s liječnikom kako bi se omogućio terapijski tretman masaže bez rizika od narušavanja zdravlja pacijenta.

Gležnjevi se mogu masirati bez pomicanja fragmenata kosti tijekom frakture i premještanja glađenjem po području gležnja, prešanjem, mljevenjem, gnječenjem i miješanjem.

Razdoblje oporavka

Da bi se pravilno utvrdilo što učiniti nakon uklanjanja gipsa kod kuće, gdje započeti s ponovnim uspostavljanjem postupaka i vježbi, potrebno je utvrditi koje su radnje zabranjene s ozlijeđenom nogom.

Ne možete se osloniti na gležanj, nedavno oslobođen od gipsa, puno se premjestiti, nositi cipele s petama (visina pete je 3 cm), ne biste trebali doživljavati prekomjerno opterećenje, skakati, oštro okretati nogu, plesati i izvoditi vježbe snage.

Oporavak od frakture gležnja zahtijeva nošenje elastičnog zavoja. Smanjuje bol pri kretanju i fiksira gležanj, štiteći ga od nenamjernih ozljeda i oštećenja.

Uz imenovanje fizioterapije, masaže i fizikalne terapije, liječnik propisuje posebne lijekove koji imaju za cilj kataliziranje regeneracije svih oštećenih tkiva tijekom prijeloma.

Lijekovi koji sadrže kalij i fluor (npr. Osteomag i Etalfa), lijekovi protiv bolova (npr. Ketanal), tonik, imunostimulirajući lijekovi i bioregulatori koriste se za održavanje tijela pacijenta.

Naučite kako vratiti nogu nakon prijeloma, saznajte koji su pribor i alati za tu potrebu, trebali biste imati traumatologa. Da bi se izbjeglo stvaranje degenerativnih promjena u tkivima (npr. Stvaranje lažnog zgloba), koriste se naprave kao što su ortoze, ortopedski ulošci i zavoji. Svaki alat odabire se za pacijenta pojedinačno, uzimajući u obzir karakteristike ozljede.

Važno je da se ozlijeđena noga samostalno miješa, ali uz dopuštenje liječnika, kako se rezultat terapije ne bi pogoršao. Kućna rehabilitacija zahtijeva strpljenje, pridržavanje i disciplinu.

Prije započinjanja rehabilitacijske terapije kod kuće, posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste saznali kako početi hodati nakon frakture bez rizika od dobivanja svježe ozljede.

Kako bi se izbjegla šteta, traumatolog preporuča korištenje štapića nakon otkazivanja štaka. U kombinaciji s elastičnim zavojnim zavojima, to vam omogućuje da se krećete (polako i pažljivo) bez bolova, rizika od dislokacije i sekundarnog prijeloma.

Značajke napajanja


U okviru rehabilitacije nakon frakture gležnja potrebno je usredotočiti se na izbor proizvoda s visokim sadržajem kalcija i fosfora (silicij, vitamini C, E, B, D). Preporučuje se da se u jelovnik uključe jela od mahunarki, orašastih plodova, cvjetače. Meso peradi, govedina, jaja, sir, mliječni proizvodi, cjeloviti proizvodi također se konzumiraju. Korisno za prijelome tijekom razdoblja oporavka su plodovi kao što su banane, smokve, marelice i dragun.

Konzumiranje alkohola za vrijeme oporavka nakon prijeloma gležnja vrlo je nepoželjno zbog sljedećih razloga:

 • ometa apsorpciju vitamina D i uništava strukturu vitamina C;
 • suzbijajući razvoj mladih koštanih stanica, alkohol ometa njegovu regeneraciju;
 • alkohol smanjuje broj korisnih elemenata u tragovima koji ulaze u tijelo (uništava strukturu magnezija, ispire kalcij).

Dakle, konzumiranje alkoholnih pića, pacijent povećava razdoblje oporavka, a povećava rizik od komplikacija.

Moguće komplikacije

Neodgovarajuća rehabilitacija nakon prijeloma donjih ekstremiteta (uključujući gležnjeve) može imati nepredvidiv ishod.

Nakon nepravilno izvedene kirurške intervencije, s neuspješnim pokušajima samo-liječenja, bez obzira na preporuke liječnika, takve se komplikacije često javljaju:

 • infekcija infektivnih rana nakon operacije;
 • začepljenje krvnih žila krvnim ugruškom;
 • pojavu deformiteta i izobličenja skočnog zgloba;
 • inhibiranje procesa fuzijske fuzije;
 • istezanje, ruptura ligamenata, subluksacija stopala;
 • krvarenje zbog lošeg zacjeljivanja oštećenih tkiva;
 • izgled lažnog zgloba;
 • začepljenje krvnih žila mjehurićima zraka;
 • nepravilno nakupljanje koštanog tkiva;
 • degenerativno-distrofna lezija stopala;
 • oštećenja krvnih žila tijekom zacjeljivanja kostiju;
 • stvaranje ožiljaka (kalus);
 • nepovratno uništavanje tkiva.

Uz neadekvatnu rehabilitaciju nakon ozljede stopala, neadekvatne metode oporavka nakon frakture gležnja popraćene su komplikacijama koje zahtijevaju detaljnije razmatranje.

Zahtijeva posebnu pozornost

Kada su fragmenti kosti pogrešno povezani, tkivo se spaja s zakrivljenjem. To izaziva pojavu jakih bolova pri kretanju, što dovodi do hromosti i slabe pokretljivosti gležnja (do njegove nedovoljne rotacije). Na pozadini tih odstupanja formiraju se kosturice, koje, grupirane, formiraju lažni zglob.

Nepravilno provedena antibakterijska terapija (posebno za rane s otvorenim prijelomom) izaziva infekciju. Postoji jaka oteklina nakon slomljene noge. Unutar koštanog tkiva nastaju gnojni žarišta upale. Ako zanemarite pogubnost problema, samoliječite, upalni proces će se na kraju pretvoriti u gnojno-nekrotičan.

Komplikacije uzrokuju nepokretnost pacijenta, zbog čega se formira upala pluća na pozadini stagnacije patogena u njima. Postavljanje u krevet izaziva smanjenje volumena mišićnog tkiva, pojavu problema sa zglobovima i nekrozu kože (pacijent razvija razvlačenje).

Tu je apatija, depresija na pozadini hipoksije mozga, plavljenje sluznice i kože, pojavljuje se disfunkcija mehanizma gutanja, a korijen jezika pomiče se prema stražnjem dijelu grla (uvlačenje jezika).

Kada se svi fragmenti zgloba nakon frakture pravilno ne vrate u jednu strukturu, uništava se epifizna hrskavica klice. U usporedbi s odraslima, kod djece čiji je koštano tkivo u procesu stalnog rasta, rizik od razaranja hrskavice je posebno velik.

Pogreška liječnika u obliku netočne dijagnoze i izbora pogrešne terapije, samo-liječenja dovodi do nepovratnih posljedica.

Fizioterapija za frakture gležnja

Potpuno obnavljanje funkcioniranja zgloba skočnog zgloba nakon prijeloma nije moguće bez odgovarajuće rehabilitacije. Prisilna nepokretnost tijekom nekoliko tjedana dovodi do djelomične atrofije mišića i slabljenja ligamentnog aparata. U slučaju prijeloma gležnja, terapija tjelovježbom pomaže u očuvanju cirkulacije krvi i metaboličkih procesa u oštećenim tkivima, koji su potrebni za pravilno spajanje kostiju, a zatim i za obnavljanje motoričkih sposobnosti u području oštećenja.

Početno opterećenje

Imobilizacija nakon prijeloma - kruta fiksacija kosti gipsanom gipsom nakon njihovog prethodnog poravnanja osigurava zadržavanje zgloba u ispravnom položaju. U slučaju složenih ozljeda s nastankom provala, provodi se kirurško liječenje - ojačavanje koštanih fragmenata metalnim vijcima ili pločama. Žbuka langet nametnuti za razdoblje od 1 do 3 mjeseca, ovisno o vrsti i složenosti prijeloma.

Potrebno je poduzeti mjere za jačanje tkiva zgloba kada je noga u lijevu - drugi ili treći dan imobilizacije. Prvi razredi nakon frakture gležnja ne uključuju aktivne pokrete i sudjelovanje oštećenog gležnja. Uključeni mišići, samo u blizini zahvaćenog područja. Možete ih izvesti, ležati u krevetu.

 1. Procijedite i opustite glutealne, femoralne i gastrocnemius mišiće. Ponovite alternativno bolesne i zdrave noge 10-20 puta.
 2. Stisnite i otkačite prste obje noge 1 min.

Ove pokrete treba obavljati što je češće moguće, idealno svakih 1-2 sata. Nakon nekoliko dana, vrijeme je za prelazak na intenzivniji kompleks.

Kada pronađe nogu u gipsu

Terapeutska gimnastika ovog razdoblja isključuje pokušaje da se zakorači na oboljeli ud ili rotira oštećeni zglob. Kretanje bi trebalo biti glatko, oprezno.

 1. Držite leđa ravno, stavite obje noge na pod. Savijte koljeno bolne noge, protežući je paralelno s podom. Vratite se na početnu poziciju.
 2. Podignite nogu, bez ravnanja, zategnite koljeno što je više moguće prema gore, a zatim ga vratite na pod.
 1. Za podršku možete koristiti naslon stolice, stol, štaku ili zid. Polako i nježno uzmite ozlijeđenu nogu u stranu, ponovno je stavite na pod.
 2. Obavite istu vježbu, odgađajući nogu nekoliko sekundi na krajnjoj točki podizanja.
 3. Da biste vratili nogu natrag, pokušavajući se podići što je moguće više, da se vratite u početni položaj.
 4. Izvršite prethodnu vježbu s odgođenim nogama u ekstremnom položaju.
 5. Napravite glatku nogu prema naprijed, a zatim je vratite na pod.
 6. Izvedite kružnu nogu za njihanje: uzmite natrag, opišite polukrug u zraku, krećući se naprijed. Stavite nogu na pod. Ponovite pokret u suprotnom smjeru.

Svaka vježba se izvodi 10-15 puta.

Navedeni kompleks pomaže u jačanju mišićnog okvira noge, poboljšava protok krvi i ishranu tkiva, smanjuje natečenost.

Medicinska gimnastika na prijelazu gležnja zahtijeva pažnju dobrobiti. U slučaju jake boli u području ozljede, vježbu treba odgoditi ili smanjiti njezinu amplitudu.
Budući da ste prvi put angažirani, ne morate sebi postavljati kruti okvir i pokušati ispuniti cijeli kompleks svim sredstvima, silom tražeći maksimalan broj ponavljanja. Umor ili fizička bol je znak da se morate odmoriti. Kratka pauza nakon svake vježbe će biti optimalna, inače će se umoriti ne samo bolesni, već i zdrava noga. Nakon nekog vremena, pod uvjetom da održavate stalnu ravnotežu, vježbe možete početi izvoditi bez dodatne podrške.

video

Video - Fizioterapija nakon frakture gležnja

Restauratorska gimnastika nakon uklanjanja gipsa

Nakon uklanjanja žbuke noga ne izgleda najbolje - koža je blijeda ili plavičasta, oteklina u gležnju, teleće mišiće postaju tanje. No glavni problem slobodnih udova od okova je ukočenost. Nemoguće je računati na punu motornu funkciju priraslog gležnja. Prilikom kretanja u prvim danima morat ćete koristiti štaku.

Medicinska gimnastika nakon preloma gležnja potrebna je za jačanje ligamentnog aparata, obnovu normalnog dotoka krvi, inervaciju tkiva, povratak zdravog hoda bez šepavosti. Nakon uklanjanja žbuke, pažnja se usmjerava izravno na sam gležanj.

Nastava se održava pod vodstvom trenera u posebnoj grupi. Intenzitet opterećenja uvijek se izračunava pojedinačno, ovisno o težini ozljede, težini boli, fizičkom stanju i tjelesnoj težini pacijenta. U početku je nužno svaki drugi dan razviti oštećenu nogu, kao što ste navikli na pokrete, potrebno je prijeći na dnevne vježbe, povećavajući amplitudu i trajanje vježbi.

Vježbe nakon prijeloma gležnja u prvim danima trebaju biti izvedene sjedeći na stolici, što će omogućiti manje opterećenje područja loma. Tijekom lekcija morate skinuti cipele. Obje noge bi trebale raditi istodobno. Svako kretanje mora se ponoviti unutar 2-3 minute.

 1. Stavite noge na pod paralelno jedna s drugom. Podignite i spustite čarape bez podizanja peta s poda. Učinite ritmički, prvo s obje noge u isto vrijeme, zatim naizmjenično.
 2. Podignite što je moguće više i spustite pete, naslanjajući se na prste. Zamjena istovremenog i alternativnog izvršenja.
 3. Izvedite glatko valjanje stopala od peta do prstiju i leđa.
 4. Noge stoje jedna pored druge na podu, potpetice su pritisnute jedna na drugu. Podignite čarape prema gore dok ih istovremeno okrećete u stranu i vraćate se u početni položaj.
 5. Palac paralelnih stopala na podu se pritisne zajedno. Podignite pete, proširite ih u stranu.
 6. Naslonite nožne prste na pod, učinite svoje pete kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smjeru.
 7. Izvršite sličan pokret s nožnim prstima, stavljajući pete na pod.
 8. Ispravite koljena, protežući se naprijed. Zakrenite noge u različitim smjerovima, povucite čarape prema sebi, stisnite i odlepite prste.

Nakon što je ovladao kompleksom u sjedećem položaju, možete nastaviti s njegovom provedbom dok stojite, držeći podršku. Navedenim vježbama vježbajte terapiju nakon prijeloma, jačajući ligamente i tetive,

 1. Hodanje po petama, zatim na nožnim prstima, izvana, na unutarnjoj strani stopala.
 2. Koraci s plićacima od pete do pete.
 3. Nanesite tanki ručnik ili ubrus na pod. Stanite na njegov rub bos. Prstom, zgrabite i skupite svu tkaninu pod nogama.
 4. Upotrijebite plastičnu bocu, valjak ili drugi cilindrični predmet s glatkom površinom. Okrenite noge aparata za treniranje na pod i natrag.
 5. Stavljajući malu gumenu lopticu na pod, stavite nogu na vrh i okrećite je s jedne strane na drugu, pritišćući je s nožnim prstom, petom, vanjskom i unutarnjom stranom stopala.

Kako bi se oslobodio umora, spriječili ili otklonili znakovi nadutosti, prije nastave i odmaranja, nakon njih, bolna noga 30-40 minuta. Korisno je položiti vodoravno na ruku kauča, stolice ili stolice.

Uz terapijske vježbe, masaža, fizioterapija i kupke služe za povratak i jačanje zdravlja zgloba. Morate slijediti dijetu - jedite hranu bogatu kalcijem.
U nedostatku kontraindikacija, možete unijeti nastavu na traci za trčanje, skokovima. Da biste fiksirali i poduprli gležanj, morate koristiti medicinsku narukvicu ili elastični zavoj.
Ukupno trajanje nastave terapijske rehabilitacije je od 1 mjeseca do 6 mjeseci. Uspjeh rehabilitacije ovisi o težini ozljede, starosti pacijenta i prisutnosti popratne bolesti kostiju.

Uz posebne grupne lekcije, možete pronaći mnogo načina za razvijanje nogu nakon frakture gležnja. Rutinsko hodanje tijekom šetnji ulicama, uzlazno i ​​silazno stubištem izvrsne su tjelesne vježbe koje pomažu nositi se s preostalim učincima ozljede. Biciklizam, plivanje, rad na šivaćem stroju koji djeluje na stopala ima dodatni učinak treninga.

Lomljenje gležnja zahtijeva pravilan odabir cipela. Žene će se morati odreći štapa i visokih potpetica ili platformi. Nekoliko mjeseci morate koristiti ortopedske uloške.

NogiHelp.ru

Gležanj je kost koja raste iz skočnog zgloba i viri s obje strane. Gležanj ima unutarnji gležanj, unutarnju stranu stopala i vanjski gležanj s vanjske strane. Kod ozljeda gležnja na prvom mjestu bila je dislocirana, na drugom - prijelom gležnja, što čini dvije trećine lomova gležnja. Osnova liječenja je ispravno prirastanje kosti, nakon čega slijedi razvoj stopala uz pomoć vježbi terapijske gimnastike i terapije vježbanjem.

Karakteristike traume

Do loma gležnja dolazi uglavnom:

Bol pri lomu ne pojavljuje se odmah, u početku zglob postaje ukočen, javlja se osjećaj otekline zbog činjenice da je ispran krvlju. Uskoro dolazi bol. Nemoguće je ustati na slomljenu nogu, jer odmah nakon frakture postoji mogućnost da se kost ne pomakne, ili malo izmakne, nije potrebno pogoršati situaciju. Trebaš pomoći žrtvi da dođe do hitne pomoći.

Ako se fraktura dogodila sama, možete skočiti na automobil na jednoj nozi, ali ne možete stajati na ozlijeđenom udu, pogotovo jer se on ionako neće zadržati, ali će "pasti", što je još uvijek puno pada i dodatnih ozljeda.

Konzervativno liječenje

Često za pregled i daljnje liječenje treba ublažavanje boli. Štoviše, noga može tako povrijediti da će bol nekoliko dana ometati normalan san. Međutim, postoje ljudi koji su spremni trpjeti, samo da ne uzimaju lijekove protiv bolova. Takvo stajalište može biti opravdano ako je moguće izdržati i ne vodi bolnom šoku.

U slučaju izoliranog prijeloma gležnja izvana, žbuka se nanosi s vrhova prstiju na nešto više od sredine donje noge, a čizma je izrađena od žbuke. Pacijent ostaje u kocki tri tjedna, nakon čega obavljam razne zahvate - masažu, kupke, elektroforezu, zagrijavanje ozoceritom, parafinom, vježbe terapeutske gimnastike.

Komplicirana ozljeda je moguća - prijelom dviju gležnjeva ili s dodatnim prijelomima srednjih kostiju bez pomaka liječi se gipsom iznad koljena, nakon mjesec dana nošenja čizme ispod koljena još dva tjedna. Sličan gipsani zavoj primjenjuje se kod pomaka, nakon preliminarne pripreme krhotina u ispravnom redoslijedu, vrši se ručno pod anestezijom. Ako je nemoguće ručno uskladiti olupinu, izvršit će se operacija.

Nakon frakture propisuju posebnu dijetu bogatu vitaminima, fosforom, kalcijem. Tableti vitamina u ovoj fazi se ne preporuča piti, jer se kalcij može naseliti u bubrezima. Mnogo je mesa, morske i riječne ribe, svježeg povrća, voća, posebno bogatih vitaminom C.

Značajke tjelesne aktivnosti

Prije opterećenja potrebno je ukloniti oticanje udova, obnoviti normalnu cirkulaciju krvi. Da biste to učinili, propisati elektromagnetsku terapiju, masažu. Morate hodati s štakom u jednoj ruci, ali ne više od dva tjedna, budući da se na hodu može pojaviti dulja šetnja s štakom. Vježbe terapijske gimnastike i vježbanja tjelovježbe treba započeti pod vodstvom instruktora.

Zadaci terapijske gimnastike:

 • smanjenje, a zatim oslobađanje od šepavosti;
 • poboljšana cirkulacija krvi i limfe u nozi;
 • obnovljena je pokretljivost zgloba, raspon pokreta postaje normalan;
 • spoj može izdržati veliko opterećenje;
 • Noga se priprema za sljedeću fazu razvoja - intenzivno hodanje, koje nijedna vježba ne može zamijeniti te je završna faza u liječenju frakture gležnja.

vježbe

Budući da nakon uklanjanja žbuke možete hodati, spora šetnja također je vježba koja pozitivno utječe na stanje noge. Osim toga, kod hodanja dolazi do boljeg konačnog prianjanja kosti, a uskoro se kalus, koji nastaje tijekom prijeloma, otapa. Vježbajte jednom dnevno.

 1. Naslonite se na stolicu (ili gimnastički zid), usporite bočne ljuljačke s bolnom nogom s odgodom na najvišoj točki.
 2. Uz potporu na rukama, podignite koljeno upaljene noge također s odgodom na gornjoj točki.
 3. Isto tako, podignite nogu natrag.
 4. Za kružna kretanja stopala naglasak ne treba biti na brzini, već na amplitudi, dok bi trebao biti zdrav.
 5. Leći uske čarape.
 6. Savijte i otkopčavajte prste.
 7. Laganje, raširite nožne prste u stranu i ponovno smanjite.
 8. Stavite nogu na stolicu i nagnite se naprijed bez podizanja pete.
 9. Hodajući gore i dolje po stepenicama bit će teže, držite se rukohvata.

Nakon liječenja frakture gležnja, pokušajte ne skakati, budite oprezni kada izađete iz autobusa, imajte na umu da je kost potpuno spojena na godinu dana.

Potpuno obnavljanje funkcioniranja zgloba skočnog zgloba nakon prijeloma nije moguće bez odgovarajuće rehabilitacije. Prisilna nepokretnost tijekom nekoliko tjedana dovodi do djelomične atrofije mišića i slabljenja ligamentnog aparata. U slučaju prijeloma gležnja, terapija tjelovježbom pomaže u očuvanju cirkulacije krvi i metaboličkih procesa u oštećenim tkivima, koji su potrebni za pravilno spajanje kostiju, a zatim i za obnavljanje motoričkih sposobnosti u području oštećenja.

Početno opterećenje

Imobilizacija nakon prijeloma - kruta fiksacija kosti gipsanom gipsom nakon njihovog prethodnog poravnanja osigurava zadržavanje zgloba u ispravnom položaju. U slučaju složenih ozljeda s nastankom provala, provodi se kirurško liječenje - ojačavanje koštanih fragmenata metalnim vijcima ili pločama. Žbuka langet nametnuti za razdoblje od 1 do 3 mjeseca, ovisno o vrsti i složenosti prijeloma.

Potrebno je poduzeti mjere za jačanje tkiva zgloba kada je noga u lijevu - drugi ili treći dan imobilizacije. Prvi razredi nakon frakture gležnja ne uključuju aktivne pokrete i sudjelovanje oštećenog gležnja. Uključeni mišići, samo u blizini zahvaćenog područja. Možete ih izvesti, ležati u krevetu.

 1. Procijedite i opustite glutealne, femoralne i gastrocnemius mišiće. Ponovite alternativno bolesne i zdrave noge 10-20 puta.
 2. Stisnite i otkačite prste obje noge 1 min.

Ove pokrete treba obavljati što je češće moguće, idealno svakih 1-2 sata. Nakon nekoliko dana, vrijeme je za prelazak na intenzivniji kompleks.

Kada pronađe nogu u gipsu

Terapeutska gimnastika ovog razdoblja isključuje pokušaje da se zakorači na oboljeli ud ili rotira oštećeni zglob. Kretanje bi trebalo biti glatko, oprezno.

 1. Držite leđa ravno, stavite obje noge na pod. Savijte koljeno bolne noge, protežući je paralelno s podom. Vratite se na početnu poziciju.
 2. Podignite nogu, bez ravnanja, zategnite koljeno što je više moguće prema gore, a zatim ga vratite na pod.
 1. Za podršku možete koristiti naslon stolice, stol, štaku ili zid. Polako i nježno uzmite ozlijeđenu nogu u stranu, ponovno je stavite na pod.
 2. Obavite istu vježbu, odgađajući nogu nekoliko sekundi na krajnjoj točki podizanja.
 3. Da biste vratili nogu natrag, pokušavajući se podići što je moguće više, da se vratite u početni položaj.
 4. Izvršite prethodnu vježbu s odgođenim nogama u ekstremnom položaju.
 5. Napravite glatku nogu prema naprijed, a zatim je vratite na pod.
 6. Izvedite kružnu nogu za njihanje: uzmite natrag, opišite polukrug u zraku, krećući se naprijed. Stavite nogu na pod. Ponovite pokret u suprotnom smjeru.

Svaka vježba se izvodi 10-15 puta.

Navedeni kompleks pomaže u jačanju mišićnog okvira noge, poboljšava protok krvi i ishranu tkiva, smanjuje natečenost.

Medicinska gimnastika na prijelazu gležnja zahtijeva pažnju dobrobiti. U slučaju jake boli u području ozljede, vježbu treba odgoditi ili smanjiti njezinu amplitudu.
Budući da ste prvi put angažirani, ne morate sebi postavljati kruti okvir i pokušati ispuniti cijeli kompleks svim sredstvima, silom tražeći maksimalan broj ponavljanja. Umor ili fizička bol je znak da se morate odmoriti. Kratka pauza nakon svake vježbe će biti optimalna, inače će se umoriti ne samo bolesni, već i zdrava noga. Nakon nekog vremena, pod uvjetom da održavate stalnu ravnotežu, vježbe možete početi izvoditi bez dodatne podrške.

video

Video - Fizioterapija nakon frakture gležnja

Restauratorska gimnastika nakon uklanjanja gipsa

Nakon uklanjanja žbuke noga ne izgleda najbolje - koža je blijeda ili plavičasta, oteklina u gležnju, teleće mišiće postaju tanje. No glavni problem slobodnih udova od okova je ukočenost. Nemoguće je računati na punu motornu funkciju priraslog gležnja. Prilikom kretanja u prvim danima morat ćete koristiti štaku.

Medicinska gimnastika nakon preloma gležnja potrebna je za jačanje ligamentnog aparata, obnovu normalnog dotoka krvi, inervaciju tkiva, povratak zdravog hoda bez šepavosti. Nakon uklanjanja žbuke, pažnja se usmjerava izravno na sam gležanj.

Nastava se održava pod vodstvom trenera u posebnoj grupi. Intenzitet opterećenja uvijek se izračunava pojedinačno, ovisno o težini ozljede, težini boli, fizičkom stanju i tjelesnoj težini pacijenta. U početku je nužno svaki drugi dan razviti oštećenu nogu, kao što ste navikli na pokrete, potrebno je prijeći na dnevne vježbe, povećavajući amplitudu i trajanje vježbi.

Vježbe nakon prijeloma gležnja u prvim danima trebaju biti izvedene sjedeći na stolici, što će omogućiti manje opterećenje područja loma. Tijekom lekcija morate skinuti cipele. Obje noge bi trebale raditi istodobno. Svako kretanje mora se ponoviti unutar 2-3 minute.

 1. Stavite noge na pod paralelno jedna s drugom. Podignite i spustite čarape bez podizanja peta s poda. Učinite ritmički, prvo s obje noge u isto vrijeme, zatim naizmjenično.
 2. Podignite što je moguće više i spustite pete, naslanjajući se na prste. Zamjena istovremenog i alternativnog izvršenja.
 3. Izvedite glatko valjanje stopala od peta do prstiju i leđa.
 4. Noge stoje jedna pored druge na podu, potpetice su pritisnute jedna na drugu. Podignite čarape prema gore dok ih istovremeno okrećete u stranu i vraćate se u početni položaj.
 5. Palac paralelnih stopala na podu se pritisne zajedno. Podignite pete, proširite ih u stranu.
 6. Naslonite nožne prste na pod, učinite svoje pete kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smjeru.
 7. Izvršite sličan pokret s nožnim prstima, stavljajući pete na pod.
 8. Ispravite koljena, protežući se naprijed. Zakrenite noge u različitim smjerovima, povucite čarape prema sebi, stisnite i odlepite prste.

Nakon što je ovladao kompleksom u sjedećem položaju, možete nastaviti s njegovom provedbom dok stojite, držeći podršku. Navedenim vježbama vježbajte terapiju nakon prijeloma, jačajući ligamente i tetive,

 1. Hodanje po petama, zatim na nožnim prstima, izvana, na unutarnjoj strani stopala.
 2. Koraci s plićacima od pete do pete.
 3. Nanesite tanki ručnik ili ubrus na pod. Stanite na njegov rub bos. Prstom, zgrabite i skupite svu tkaninu pod nogama.
 4. Upotrijebite plastičnu bocu, valjak ili drugi cilindrični predmet s glatkom površinom. Okrenite noge aparata za treniranje na pod i natrag.
 5. Stavljajući malu gumenu lopticu na pod, stavite nogu na vrh i okrećite je s jedne strane na drugu, pritišćući je s nožnim prstom, petom, vanjskom i unutarnjom stranom stopala.

Kako bi se oslobodio umora, spriječili ili otklonili znakovi nadutosti, prije nastave i odmaranja, nakon njih, bolna noga 30-40 minuta. Korisno je položiti vodoravno na ruku kauča, stolice ili stolice.

Uz terapijske vježbe, masaža, fizioterapija i kupke služe za povratak i jačanje zdravlja zgloba. Morate slijediti dijetu - jedite hranu bogatu kalcijem.
U nedostatku kontraindikacija, možete unijeti nastavu na traci za trčanje, skokovima. Da biste fiksirali i poduprli gležanj, morate koristiti medicinsku narukvicu ili elastični zavoj.
Ukupno trajanje nastave terapijske rehabilitacije je od 1 mjeseca do 6 mjeseci. Uspjeh rehabilitacije ovisi o težini ozljede, starosti pacijenta i prisutnosti popratne bolesti kostiju.

Uz posebne grupne lekcije, možete pronaći mnogo načina za razvijanje nogu nakon frakture gležnja. Rutinsko hodanje tijekom šetnji ulicama, uzlazno i ​​silazno stubištem izvrsne su tjelesne vježbe koje pomažu nositi se s preostalim učincima ozljede. Biciklizam, plivanje, rad na šivaćem stroju koji djeluje na stopala ima dodatni učinak treninga.

Lomljenje gležnja zahtijeva pravilan odabir cipela. Žene će se morati odreći štapa i visokih potpetica ili platformi. Nekoliko mjeseci morate koristiti ortopedske uloške.

Srodni članci

Lomljenje gležnja je najčešća ozljeda. Oporavak od oštećenja nogu nastaje u dvije faze. Prvi je tretman, a drugi je povratak pokretljivosti na gležanj. Vježbe nakon frakture gležnja mogu vratiti osobu u njegov bivši život bez ikakvih posljedica u obliku hromosti.

Opis traume

Traumatolozi nazivaju jedan od najčešćih fraktura skeleta. To se događa u 20% slučajeva svih prijeloma. Broj nesreća povećava se zimi. U riziku od frakture gležnja su ljudi s prekomjernom težinom, sportaši i djeca.

Ako se sumnja na ozljedu skočnog zgloba, ni pod kojim okolnostima ne smijete stati na slomljenu nogu. To će samo pogoršati situaciju i izbaciti kost, što će uzrokovati poteškoće tijekom liječenja. Noga mora biti učvršćena gipsom.

Rehabilitacija u slučaju prijeloma gležnja treba se temeljiti na prirodi ozljede.

 • Lom noge s pomakom, bez pomaka;
 • Prijelom otvorene ili zatvorene noge;
 • Lom gležnja s poderanim ligamentima;
 • Dvogodišnji, trogodišnji prijelom gležnja.

Kompetentna faza liječenja i rehabilitacije bit će ključ za život bez invaliditeta u budućnosti. Prilikom vraćanja integriteta kostiju, fizioterapeut preporučuje obavljanje složenih vježbi nakon prijeloma gležnja, zbog čega gležanj zadržava svoju pokretljivost. Medicinski događaj održava se samo pod nadzorom stručnjaka.

Za frakture, lijev se uklanja nakon 5-7 tjedana. Trajanje boravka u odljevu povećava se s prijelomima s premještanjem i drugim komplikacijama. Oporavak traje do 3 tjedna. Na temelju rendgenskih fraktura liječnik sastavlja kalendar vježbanja. Prema stupnju spajanja kostiju određuje se u kojem trenutku možete započeti fizioterapijske vježbe.

Važno je! Odbijanje medicinske skrbi u vezi s bilo kakvim frakturama i pretvaranjem u neprofesionalce rezultirat će potpunom ili djelomičnom nepokretnošću gležnja.

Plan oporavka

Čimbenici koji utječu na vrijeme razdoblja oporavka:

 • Dob pacijenta;
 • Ozbiljnost prijeloma;
 • Prisutnost kontraindikacija;
 • Sposobnost pridržavanja prehrane s visokim sadržajem kalcija u prehrani;
 • Usklađenost s uvjetima liječenja.

Vježbe za uklanjanje žbuke

Vježbe koje liječnik propisuje nakon 2 tjedna u gipsu. To je zbog činjenice da je ozlijeđeni gležanj imobiliziran do dva mjeseca. Stoga, čim se pojavi pozitivna dinamika nakupljanja kostiju, počinje se provoditi rehabilitacija.

Fizikalna terapija kod prijeloma može smanjiti razdoblje oporavka nakon ozljede. Svrha treninga je poboljšati cirkulaciju krvi. Održavaju se svaki drugi dan tako da se noga ne umara. Prije vježbanja zglob se miješa pokretom prstiju.

Za vježbe, budite sigurni da koristite štake. Strogo je zabranjeno stati na povrijeđenu nogu. Bezbrižno liječenje može oštetiti skočni zglob, daljnje liječenje će se pojaviti samo kirurški.

Terapijska gimnastika na prijelazu

 • Oslonite ruke na rub stola, dok udišete, uzmite ozlijeđeni ud na stranu. Na uzdisati se vratite u prvobitni položaj. Do vremena koje traje do 40 sekundi;
 • Usredotočujući se na zdravu nogu, podignite bolesnu nogu što je moguće više;
 • Usredotočujući se na zdravu nogu, uzmite bolnu nogu natrag i podignite je do 10 puta;
 • Promiješajte prste slomljene noge.

Važno je! Nastava gimnastike održava se nakon dopuštenja i samo pod nadzorom liječnika. Samoliječenje je zabranjeno.

Broj sjednica fizioterapijskih vježbi povezan je s dobrobiti pacijenta. Preporučujemo da vježbe izvodite najmanje 3 puta dnevno. Vrijeme treninga se postupno povećava.

Da biste smanjili opterećenje štake, nabavite ih do 2 tjedna. Onda odbijaju, kako se ne bi navikli, a ne na pogrešno hodanje.

Preporuča se tijekom spavanja ozlijediti nogu na posebnoj visini.

Vrste rehabilitacijskih aktivnosti

Nakon uklanjanja žbuke bit će potrebno do 25 dana za oporavak svih vitalnih funkcija. Za potpuni oporavak propisane su dodatne aktivnosti kao što je medicinska gimnastika nakon frakture gležnja.

Nakon potpunog zacjeljivanja kosti i uklanjanja gipsa, fizioterapeut može dopustiti rekreativnu vježbu. Opterećenje i vrijeme nastave povećavaju se tijekom vremena. Plan vježbanja sastavlja se pojedinačno za svakog pacijenta. Čimbenici povezani s prijelomima, ozbiljnost. Nastava se održava u specijaliziranim klinikama i bolnicama. Nakon frakture gležnja, nakon uklanjanja žbuke propisani su zdravstveni tretmani.

Terapijska gimnastika

Ciljevi terapijske gimnastike:

 • Spriječiti šepanje;
 • Vratiti motornu sposobnost gležnja;
 • Vraćanje cirkulacije krvi;
 • Pripremite nogu za hodanje.

Napori liječnika bit će besmisleni bez želje pacijenta da se vrati u stari život. Trening se ne smije propuštati ili obaviti kod kuće bez pristanka liječnika. Poželjno je nositi ortopedske cipele.

Terapijska gimnastika:

 • Hodanje s naglaskom na cijelo stopalo. Preporučujemo da se popnete uz stepenice. Kada se spuštate, budite oprezni i držite se ograde;
 • Čučanj. Ako je moguće, bez otkidanja peta s poda;
 • Naizmjenično hodanje na petama i prstima;
 • Jahanje s podnožjem male kuglice ili bočice;
 • Pokušajte uzeti olovku ili olovku s nožnim prstima;
 • Skakanje na licu mjesta i na stranu. Preporučujemo da zapamtite dječju igru ​​hopskota;
 • Pokretanje dodanog koraka;
 • Gnječite unutarnju i vanjsku stranu stopala tako da postanete na njoj;
 • Skače na malu platformu;
 • Podignite koljeno s odgodom u zraku;
 • Plivanje.

Terapeutska vježba pomaže u izbjegavanju ravnih stopala, zakrivljenosti stopala, olakšava oticanje tkiva. Pacijent na prvoj lekciji prima samo malo opterećenje. Koristi se za podupiranje stolice. Vježbe se izvode pod nadzorom trenera i održavaju se svakodnevno.

Masaža nakon ozljede gležnja

S masažom stopala:

 • Poboljšana je cirkulacija krvi;
 • Uklonjeno oticanje tkiva;
 • Nestaje bolni sindrom;
 • Funkcija motora stopala se vraća u normalu.

Nakon uklanjanja gipsa održavaju se masaže. Prilikom prvih posjeta koriste se anestetički gelovi. Gležanj ostaje osjetljiv na bol čak i nakon zacjeljivanja. Oporavak u dinamici utječe na broj masaža. Preporučite 10 do 25 posjeta maseru.

Masaža je kretanje dlana oko nogu s fleksijom i produžetkom gležnja. Uključuje:

 • Gnječenje stopala;
 • Trljanje tetiva.

Do potpunog izlječenja na gležanj se nanosi elastični zavoj. Tijekom tretmana masažom, preporuča se kupanje u otopini od 15 g soli po litri vode. Liječnik dodatno propisuje posebnu mast za trljanje mišića. Da biste sami napravili masažu i da se ne pojavljuju u postupku, liječnik dopušta u posebnim slučajevima: pacijent nema vremena za posjet terapeutu za masažu ili nema profesionalca. Pacijent uči jednostavne metode masaže: nježno mijesiti nogu, tresti i moždani udar.

Samo-masaža u tandemu uz profesionalnu masažu brže vraća mobilnost nogu.

Fizioterapija za ozljede

Fizikalna terapija propisana prije uklanjanja žbuke. Odabir postupaka uzima u obzir sve kontraindikacije. Usmjerena terapija na:

 • Jačanje kostiju;
 • Uklanjanje edema;
 • Obnova cirkulacije krvi.

Za liječenje učinaka propisane procedure:

 • Elektroforeza je usmjerena na ubrzavanje formiranja kalusa. Tijekom postupka koristi se Novocain. Time se smanjuje doza lijekova protiv bolova. Postupak normalizira istjecanje krvi. Elektroforeza se provodi svakodnevno tijekom 10 dana;
 • Zagrijavanje;
 • Kade s blatom primjenjuju se 1 mjesec. Hidroterapija obnavlja udove, povećava tonus mišića;
 • Fonoforeza se provodi svaka 2 dana. Cilj je osloboditi krhkost kostiju;
 • Magnetska terapija je usmjerena na sprječavanje atrofije mišića. Svakodnevno se provodi 10 postupaka, koji se imenuju čak i kada se nosi gips;
 • Ultraljubičasto zračenje pomaže apsorpciji i proizvodnji vitamina D. Poboljšava apsorpciju kalcija, koja je potrebna za spajanje kostiju.

Moderni postupci fizioterapije pomažu u uklanjanju hematoma, zastoja krvi i edema. Period rehabilitacije i povratak normalnom životu je brži. Stoga nemojte ignorirati postupke liječenja.

Kod liječenja se preporučuje uzimanje vitamina i kalcija. To će pomoći u brzom oporavku.

U liječenju učinaka prijeloma zabranjeno je:

 • trčanje;
 • Snažan tjelesni napor;
 • Hodanje terenom s neravnim terenom;
 • Duge šetnje;
 • Nositi visoke pete i neudobne cipele;
 • Aktivni satovi plesa.

Nastava na prijelazu gležnja s pomakom

Kao i kod prijeloma bez premještanja, liječenje oporavkom propisuje liječnik čak iu fazi bivanja. Zanimanja se provode u najugroženijem načinu. Proces se nužno kontrolira rendgenskim zrakama. Liječnik pregledava srastanje kostiju tijekom vremena. Na najmanji znak usporavanja procesa oporavka, vježbe su ili poništene ili ispravljene.

zaključak

Nakon uklanjanja žbuke i prolaska kroz sve postupke, morate biti oprezni. Proces obnavljanja čvrstoće kostiju traje 1 godinu. Izbjegavajte teška opterećenja i nove ozljede. Proces rehabilitacije je dug i težak, ali ako je isključen iz liječenja, posljedice mogu ostati čitavog života. Neodgovarajući hod, hromost, invaliditet zbog potpune nepokretnosti nogu - ovo je popis onih komplikacija koje prijete ako zanemarite korektivne mjere.

Kako zaboraviti na bol u zglobovima...

Bolovi u zglobovima ograničavaju vaše kretanje i puni život...

 • Zabrinuti ste zbog nelagode, škripanja i sustavne boli...
 • Možda ste pokušali s mnoštvom popularnih metoda i lijekova, krema i masti...
 • Ali sudeći po tome što čitate ove retke - nisu vam puno pomogli...

Srećom, postoji djelotvorna metoda zajedničkog liječenja koju naši čitatelji već uspješno koriste!...

Gležanj u sprezi s petom je osnova gležnja. Tijekom dana, donji dio nogu doživljava najveće opterećenje, osobito u prisutnosti prekomjerne težine. Prijelom ove noge smatra se složenom ozljedom, čije liječenje uključuje profesionalnu rehabilitaciju i rehabilitaciju.

Ako zanemarite određeno razdoblje liječenja, razvit će se ozbiljne komplikacije, rezultirajući prijelom će vas podsjetiti na dugo razdoblje, ponekad i na život. Moguće je samostalno obavljati rehabilitaciju noge kod kuće, ali je bolje da se rehabilitacija obavlja pod stalnim nadzorom stručnjaka. Liječnik će procijeniti rizike i moguće komplikacije. Zahvaljujući posebnom znanju, proces će trajati minimalno moguće vrijeme. Nemojte se oslanjati isključivo na liječnika. Važno je poštivati ​​preporuke i imenovanja za cijelo razdoblje.

Rehabilitacija nakon prijeloma nogu

Osnove rehabilitacije nakon prijeloma

Prvi dio bilo koje rehabilitacije nakon prijeloma nosi odljev. Razdoblje ovisi o:

 • Složenost prijeloma;
 • Nastale komplikacije operacije ili nametanja gipsa;
 • Priroda ozljede gležnja.

Ako nisu uočene komplikacije, odljev se uklanja nakon 5-10 tjedana. Ako je prijelom pomaknut, razdoblje može biti odgođeno za šest mjeseci.

Nakon prijeloma važno je slijediti preporuke liječnika, biti stalno pod njegovim nadzorom. U praksi se često u početku primjenjuje gips od privremene prirode koji se nosi dok se koštano tkivo ne spoji. Zatim se privremena mjera zamjenjuje zatvorenim gipsom, koji se uklanja nakon što je fraktura potpuno zacijelila.

Da se proces akrecije dogodio ispravno i brzo, ne možete se osloniti na ozlijeđenu nogu dok liječnik ne dopusti. Svaka vježba oporavka izvodi se uz dopuštenje liječnika.

Drugi dio rehabilitacijskog razdoblja nakon prijeloma gležnja ima za cilj obnavljanje pokretljivosti nogu koja je bila u gipsu. Češće, pacijentu se propisuju postupci koji se koriste u kombinaciji:

Terapijska vježba nakon prijeloma

fizioterapija

Tijekom perioda oporavka bolesniku se propisuju fizioterapijski postupci. Zahvaljujući njihovoj uporabi postižu se jasni i određeni ciljevi u obnovi pokretljivosti gležnja:

 • Jačanje koštanog tkiva;
 • Ubrzanje procesa zacjeljivanja kostiju;
 • Normalizacija procesa cirkulacije krvi;
 • Uklanjanje nadutosti.

Ističe se djelotvornost u oporavku prijeloma gležnja:

 1. elektroforeza;
 2. Izloženost UV zračenju;
 3. Zagrijavanje;
 4. Mud aplikacije;
 5. Utjecaj bezopasnih struja.

Na početku postupaka oporavka provode se pod strogim nadzorom zdravstvenih radnika, au budućnosti je dopušteno i sami razviti nogu. Tečajevi fizioterapije često se nadopunjuju terapijskim tečajevima masaže.

Značajke masaže tijekom restauracije

Tijekom rehabilitacijskog razdoblja važno je posjetiti profesionalnog masera za ispravnu percepciju postupka liječenja. U slučaju oteklina prijeloma gležnja, masaža će vam pomoći da se nosite s povredom. Redovita manipulacija pomaže vratiti osjetljivost tkiva.

Tijekom masaže, glavni postupci su:

Da biste poboljšali rezultat, masažu nadopunjavamo s aromatičnim uljima koja poboljšavaju protok limfe.

U prvim postupcima javlja se zamjetna nelagodnost koja se postupno smanjuje.

Poželjno je da je majstor izveo masažu, ali ponekad nema takve mogućnosti. Zatim masažu treba obavljati samostalno kod kuće, po mogućnosti ujutro i navečer. Prilikom izvođenja smirite se stojeći. Prijemi pri provedbi postupaka slični su profesionalnoj masaži. Svaki se postupak izvodi najmanje deset puta.

Zapamtite, tijekom postupka masaže važno je da ne pretjerujete, da ne uzrokujete bol.

Tjelesna vježba snage

Nakon obilaska postupaka fizioterapije i masaže, bave se daljnjom restauracijom oštećenog gležnja, a bit će potrebno izvršiti i vježbe medicinskog restorativnog fizičkog treninga. Zahvaljujući izvođenju svake vježbe, oštećeni zglob u području skočnog zgloba postupno će vraćati pokretljivost, mišići i tkiva će povratiti elastičnost i elastičnost.

Rehabilitacija mišića gležnja

Potrebno je započeti vježbe pod vodstvom i nadzorom majstora, koji pomaže u pripremi kompleksa, morat ćete pratiti ispravnost izvedbe. U budućnosti, vježbe su dopuštene samostalno kod kuće. Trajanje lekcije ne prelazi 10 minuta. Opterećenje ozlijeđenog ekstremiteta povećava se postupno, u slučaju boli, preporuča se privremeno odgoditi vježbu.

Pri oporavku gležnja nakon frakture kompleks vježbanja sastoji se od jednostavnih vježbi koje je lako i jednostavno izvesti. Približno kompleks uključuje:

 1. Hodanje uz punu potporu na ozlijeđenoj nozi. Važno je ne pretjerivati ​​kako ne bi pogoršali stanje gležnja;
 2. Zamahni nogom u različitim smjerovima, naprijed-natrag. Vrijedno je podići nogu i držati je za trenutke;
 3. Translacijska rotacija stopala;
 4. Ležeći na podu, izvedite križeve noge;
 5. Postupno povećanje od pete do pete. Vježba se može izvoditi na jednoj nozi;
 6. Izvođenje urednih ljuljački u različitim smjerovima s malim zakašnjenjem ozlijeđene noge u gornjem položaju na trenutak;
 7. Podignite nogu natrag bez savijanja leđa;
 8. Podizanje koljena uz lagano odgađanje nogu.

Prilikom oporavka važno je hodati. Dopušteno je jednostavno hodati po ravnim površinama ili koristiti strojeve za vježbanje. Kao najjednostavniji simulator, odaberite jednostavno stubište u kući. Spuštanje u prizemlje je mnogo teže nakon prijeloma nego odlaska gore.

Glavni zadatak terapijskog rekreacijskog tjelesnog odgoja je postupno vraćanje pokretljivosti zahvaćene noge. Tijekom vježbanja postignuti su i drugi ciljevi:

 • Zahvaljujući vježbama smanjuje se oteklina oštećenog gležnja;
 • Vježbe postaju preventivne mjere za razvoj plosnatog stopala i zakrivljenosti prsta;
 • Poboljšana je cirkulacija krvi.

Osim toga, skup vježbi, uz pomoć kojih se vrši restauracija, ispunjen je vježbama fleksorske prirode, koje se izvode s prstima i drugim zglobovima. Dopušteno je uzimati male predmete prstima, kotrljati tenisku lopticu na podu. Sporo hodanje naizmjence ima dobar restorativni učinak: na petama, zatim na prstima. Tijekom perioda oporavka važno je nositi cipele s ortopedskim ulošcima.

Tijekom perioda oporavka zapamtite da trajanje tečaja ovisi o ozbiljnosti i prirodi nastale frakture gležnja. Ako ignorirate klasu gimnastike, očekuje se da će posljedice frakture biti ozbiljne. Oštećeno područje gležnja može dugo uzrokovati neugodnosti, uzrokujući bol u oštećenom području.

Značajke oporavka pri lomu s premještanjem

U slučaju takvog oštećenja s ofsetom, razdoblje oporavka je mnogo dulje, ozljeđeni donji ekstremitet nakon frakture se dugo nalazi u fiksnom položaju, potrebno ga je pažljivije razvijati.

Postupci oporavka počinju već kad se gips stavi na nogu. Početak zahvata postavlja se već od drugog tjedna nakon primitka prijeloma, vježbe u prvoj fazi oporavka su što nježnije. Signal o mogućnosti prvih razreda postaje rendgenska slika, kada liječnik na filmu promatra početak regenerativnih procesa akrecije i oštećenih tkiva. Vježbe se postupno uvode.

Prednji gležnjevi s pomakom češće su povezani s ozljedama s najvećom složenošću i opasnošću, a oporavak u određenim intervalima prati se rendgenskim snimkama. Ovim pregledom prate se i najmanje promjene u liječenju.

Ako gležanj kosti ne rastu zajedno tijekom dugog razdoblja, kirurška intervencija je potrebna, dodatni razvoj. Komplikacija će zahtijevati povećanje u razdoblju rehabilitacije.